pokušajte

Pet sobnih biljaka koje je teško uzgojiti, ali vrijedne su truda

sobno bilje
Thinkstock
02.11.2021.
u 07:00

Mnoge biljke koje je teže održavati na životu potječu iz tropskih kišnih šuma, tako da imaju tendenciju da se bore u sušnijim uvjetima koji se nalaze u većini domova, posebice tijekom sezone grijanja

Svima nama dogodilo se bar jednom da nam neka biljka uvene. Događa se. Čak i teoretski neuništive sobne biljke, kao što su zamija ili dracena mogu propasti ako se previše zanemaruju. Ali što je s vrstama koje se teško uzgajaju? Mnoge biljke koje je teže održavati na životu potječu iz tropskih kišnih šuma, tako da imaju tendenciju da se bore u sušnijim uvjetima koji se nalaze u većini domova, posebice tijekom sezone grijanja. Ne morate svoj dom pretvoriti u džunglu da biste ih uspješno uzgajali, ali ćete morati osigurati malo više vlage. Ovih pet biljaka traži puno truda i brige, ali će vas nagraditi prekrasnim lišćem i cvjetovima.

Foto: pixabay

Orhideja je pravi izazov

Imati orhideju z azelenog ljubimca zahtijeva malo strpljenja. Nakon cvatnje, ovim biljkama treba vremena da se regeneriraju prije nego što izbace još jedan krug cvjetova. Orhideja će odbaciti svoje prethodne cvjetove kako bi svu svoju energiju mogla dati novim cvjetovima. Uz odgovarajuću njegu, obično će procvjetati dva ili tri puta godišnje, iako bi cvjetovi mogli biti malo manji. Za vrijeme regeneracije listovi neće izgledati baš raskošno. Ali ako vidite smežuranost na lišću ili korijenju, vjerojatno je ne zalijevate dovoljno. Da biste riješili ovaj problem, uronite teglu u sudoper ili umivaonik pun vode na oko 15 minuta, a zatim ostavite da se ocijedi. Ili isprobajte ovu revolucionarnu metodu zalijevanja kockama leda.

sobno bilje
1/10

Krotoni - divni i problematični

Debeli, sjajni, raznobojni listovi su ono što najviše volimo kod krotona. Međutim, ove tropske ljepotice mogu biti pomalo izbirljive. Za početak, ne vole nagle promjene mjesta. Ako primijetite da su neki listovi potpuno požutjeli nakon što ste svoj kroton smjestili na drugo mjesto pričekajte par tjedana, ako mu položaj odgovara izrast će novo lišće. Krotoni također preferiraju redovito zalijevanje, pa ako lišće počne opadati, to je najvjerojatnije zbog premalo vode. Ako na vrhu zemlje počnete primjećivati ​​bijelu tvar s malo kore, to je znak da je vrijeme da presadite biljku. Te mrlje s korom su nakupljanje soli tijekom zalijevanja i gnojenja. Presađivanje biljke u svježu mješavinu tla trebalo bi riješiti problem.

Foto: Promo fotografija

Pazite na odabir mjesta

Neke sorte tradeskancija imaju šareno zeleno i ljubičasto lišće koje može postati posebno svijetlo na otvorenom, a druge imaju listove koji su baršunasti na dodir. Najbolje uspijevaju s puno vode, stoga pazite da je tlo cijelo vrijeme vlažno. Jedan jednostavan način za zalijevanje ove biljke je postavljanje u sudoper, kadu ili umivaonik s nekoliko centimetara vode. Tada će biljka vodu upiti s dna, što je lakše nego da je pokušavate politi vodom s vrha.

Slonovo uho traži puno vode

Ova tropska biljka poznata je po svom egzotičnom lišću i sposobnosti da uspijeva u vlažnim područjima. Slonovo uho pokazuje kad mu nedostaje vode - stabljike će se spustiti. Svaka stabljika koja na kraju drži veliki list zapravo je poput slamke pune vode. Ako stabljika nije puna vode, list će postati pretežak za nju i može početi žutjeti. Obično će oživjeti ubrzo nakon što je zalijete, ali pazite da tlo ove biljke bude vlažno kako bi izgledala najbolje.

Foto: pixabay

Pazite i sa svjetlom

Jedno od najpopularnijih stabala u zatvorenom prostoru, smokva kovrčavog lista, zapravo je vrsta fikusa. Dramatično lišće preferira filtrirano, neizravno svjetlo pa će najbolje uspjeti u blizini prozora okrenutog prema istoku ili zapadu. Ograničite zalijevanje na jednom tjedno i nemojte zalijevati ako je tlo još uvijek vlažno na dodir. Ako ova izbirljiva stabla dobiju previše vode, lišće može početi žutjeti. Međutim, ako lišće izgleda obješeno, samo dajte biljci malo vode. Održavajte i visoku vlažnost zraka.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije