u vrtu

Pet fantastičnih prirodnih trikova za obračun s korovom koji, provjereno, pale!

borba protiv korova
Thinkstock
23.05.2023.
u 06:59

Korova se možemo riješiti i pomoću novina. Vlažne listove stavite na korov i preko njih pospite malo zemlje. Nedostatak dnevne sunčeve svjetlosti i manjak kisika jednostavno će ga uništiti

Iako pljevite redovito, ne možete se riješiti dosadnog korova koji guši vaše povrće, cvijeće i začinsko bilje? Možda ga ima puno, a možda nešto radite pogrešno - izvučete li cijeli korijen? Najbolji način za prirodan obračun s korovom redovito je održavanje kako se  "neprijatelj" vaše gredice ne bi razmahao. Posebno je važno riješiti se korova nakon obilnih kiša koje su dodatno ubrzale njegov rast.

Foto: pixabay

Na većim gredicama može pomoći motika. Iskusni vrtlari kažu kako se motika mora postaviti vodoravno sa zemljom kako bi se izvukao cijeli korijen. Takav korov prelijte vrućom vodom. Korova se možemo riješiti i pomoću novina. Vlažne listove stavite na korov i preko njih pospite malo zemlje. Nedostatak dnevne sunčeve svjetlosti i manjak kisika jednostavno će ga uništiti.

Foto: pixabay

Oko biljaka možete posipati piljevinu, kompost ili staviti slamu. Na tržištu postoji i cijeli niz kemijski proizvoda za tretiranje korova. Izbjegnite ih, jer tada sve što bude zasađeno na gredici bit će onečišćeno štetnim sastojcima. Konačno, pljevljenje prihvatite kao redovitu rekreaciju. Korisite redovito i zaštitne rukavice, jer ima i vrlo neugodnih korova koji mogu izazvati i različite vrste alergijskih reakcija.

Foto: pixabay

Najčešći korovi su hrapavi šćir, poljska krika, divlja loboda, rusomača, poljski slak, obični koštan ili sitna konica. Pri rješavanju korova može pomoći i ocat, ali njegovo korištenje preporuča se samo tamo gdje nema zasađenih drugih biljaka, primjerice između kocki na vrtnim stazama, uz ogradu, na terasama...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije