16.03.2014. u 00:00

Dragoljub je sastavni dio ljekovitog kućnog biovrta uz bosiljak, bobovnjak, čili papriku, kadulju, metvicu, ružmarin, vlasac itd. Domovina dragoljuba je Peru, odakle kao ukrasna biljka dolazi u Europu pod nazivom “krvavi cvijet” u 16. stoljeću. Poznata je kao biljka za dezinfekciju rana i prsnih tegoba u andskoj narodnoj medicini. 

U Europi se počinje uzgajati 1684. godine kao povrće te dobar lijek za liječenje plućnih bolesti. Ljekovitim sastojcima antibiotskog, antibakterijskog i antiseptičnog djelovanja u prvom redu ljekovito djeluju na pluća, bubrege i mjehur te cijelu biljku rabimo za liječenje: bolesti respiratornih organa i putova (raznih vrsta bronhijalnog sekreta – katara – tvrdokorne sluzi, upalnih stanja, infekcija, kašlja, bronhitisa, kroničnog bronhitisa, astme, angine, prehlade, gripe, nazeba, emfizema - proširenje pluća itd.), bolesti karcinoma (rabi se ekstrakt cijele biljke itd.), bolesti bubrega, mjehura i mokraćnih putova (infekcije, upalnih stanja, zastoja mokraće, za jače mokrenje), bolesti kose (pojačava rast i liječi tegobe vlasišta kose, rabi se tinktura), bolesti kože (akne, saboreja, za ispiranje raznih kožnih ozljeda, od rana do posjeklina, te kod raznih kožnih nečistoća, opeklina, osipa, kožnih erupcija itd.), bolesti jetre i žuči (slab rad te slabo lučenje žuči), bolesti oka (ispiranje čajem od cvjetova i mladih listova), ženskih bolesti (za regulaciju mjesečnice – emanogog, kupke), šećerne bolesti (dijetoterapija – miješane salate od listova dragoljuba, dragušca, sa svježom salatom ili svježim kupusom itd.), skorbuta (jedu se mladi listovi), za jačanje spolnog nagona u muškarca (tinktura) te u tretmanima liječenja Candide – kandidijaza. 

Zeleni plodovi dragoljuba dobro su kućno sredstvo za liječenje gljivičnih bolesti kože. Sjeme dragoljuba djeluje mikocidno te se rabi u liječenju gljivičnih infekcija. Njemačka komisija E terapijski vodič za biljni lijek preporučuje dragoljub za infekcije mokraćnog sustava, kašalj i bronhitis. Dragoljub rabimo kao: antiskorbut, antibiotik, antibakterik, antifungal, afrodizijak, antikarcinom, antiseptik, antifungal, depurativ, diuretik, emenagog, ekspektorant, laksativ, mikocid, stimulans. 

Kontraindikacije: mogućnost dermatitisa u kontaktu s biljkom kod osjetljivih osoba. 

Mogućnost iritacije organizma s povraćanjem je moguć kod nekontrolirane ili prevelike količine konzumacije svježe biljke. Preporuka za izbjegavanje uzimanja u bilo kojem obliku dragoljuba osobama osjetljiva želuca, s čirom na želucu, gastritisa itd. 

Iz kulinarstva
Mladi pupoljci  i nezreli plodovi  rado se kisele u octu ili salamuri. Izvrsnog su pikantnog okusa te se rado rabe kao začin. Jestivi su  svježi listovi, cvjetovi i pupoljci dragoljuba. Poznate su ljekovite salate od svježih listova dragoljuba u liječenju skorbuta. Kao začin rado se rabi za začinjavanje raznih juha, variva, sendvića, itd. 

Kiseljenje pupoljaka ili zelenih plodova
100 grama pupoljka ili zelenih plodova, ½ litre vode, 2 jušne žlice soli, 4 jušne žlice octa,
Priprema: Očišćene pupoljke ili zelene plodove ubacimo u vruću vodu u koju smo stavili sol i ocat te kratko prokuhamo. Malo ohladimo te prokuhane pupoljke posložimo u sterilnu staklenku i prelijemo sa vodom u kojoj se kuhalo. Zatvorimo. 
Uporaba: Rabimo za jelo kao pikantan začin. 

Čaj (za navedena oboljenja)
1 čajna žličica bilja, 2 dl vode
Priprema: Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo, da odstoji pola sata i procijedimo.
Uporaba: uzimamo 2-3 šalice čaja tijekom dana.
Napomena: Za obloge i ispiranje uzimamo 1 jušnu žlicu bilja na 2 dl vode. 

Tinktura (za navedena oboljenja)
200 grama listova i cvjetova, 1 lit 60 postotnog alkohola 
Priprema: Močimo 30 dana. Promućkamo povremeno tijekom močenja. Procijedimo.

Vodeni ekstrakt (za navedena oboljenja)
200 grama cijele biljke u cvatu, 1 l vode
Priprema: Usitnimo očišćenu biljku i prelijemo vodom. Poklopimo. Nakon 12 sati dobro protisnemo to jest istisnemo i procijedimo dobiveni vodeni ekstrakt. 
Uporaba: uzimamo 1-3 čajne žličice na dan sa malo vode ili čaja.

Kupke 
Poradi antibiotskog, antiseptičnog, antibakterijskog i antimikrobnog te antifugalnog ili mikocidnog djelovanja preporučuju se cjelovite kupke kod raznih kožnih bolesti, ili sjedećke kupke kod ženskih bolesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije