Pčelinjak

Pčele pripremite za zimovanje i ne zaboravite na zaštitu od varoe

Pčele pripremite za zimovanje i ne zaboravite na zaštitu od varoe
Foto: Dom i vrt
1/2
22.09.2013.
u 08:00

Pčela ne može preživjeti ako joj čovjek ne pomogne da se obrani od opasnog nametnika

Pripremiti pčele za zimovanje, najvažniji je posao koji sada trebaju napraviti pčelari. Na prvom mjestu, kaže Dragutin Jureša, dugogodišnji pčelar i predsjednik pčelarske udruge Hrvatsko zagorje Zabok, iako su pčele ranije tretirane protiv varoe, treba paziti na prirodni pad tog nametnika. Ako on nije zadovoljavajući, tretman treba ponoviti.

Okviri i saće

Sljedeće je pregled svih zajednica. Treba vidjeti koliko hrane ima svaka zajednica, a prosječno treba imati otprilike petnaest kilograma meda. Prosjek se odnosi na srednje razvijenu zajednicu koja u zimu ulazi s otprilike 20.000 pčela.

– Treba izvaditi stare okvire, ako to nismo učinili tijekom sezone, odnosno izvaditi staro saće i pretopiti ga u vosak koji ćemo poslije zamijeniti za satne osnove – kaže Jureša i dodaje da pčelinje zajednice uzimljava na dva nastavka koje rotira, tako da plodište dolazi na vrh. Neki pčelari, kaže, puštaju pčele u medični nastavak, no on to ne preporučuje. Od poslova koje sada treba obaviti u pčelinjaku ističe i potrebu uvođenja dobre ventilacije.

Nakon tri dana

Dragutin Jureša ima više od petsto košnica. Njegova iskustva korisna su i agronomima pa je i Jurica Glumpak, dipl. ing. agr., razgovarao s njim i, kaže, doznao mnogo toga što dosad nije znao. Povod razgovora bio je divovski roj pčela koji je Dragutin Jureša "uhvatio".

– Roj je dio zajednice koji napušta košnicu zbog prirodnog nagona. Postoji više razloga rojenja kao što su premali prostor u košnici, prirodni nagon za razmnožavanjem, previše meda u košnici kao stimulativna dugotrajna nektarova paša. Kada vidite roj na nekoj grani u prirodi, trebalo bi javiti najbližem pčelaru ili nazvati 112 i pčelari će ga zbrinuti. Roja se ne treba bojati jer nije agresivan, do tri dana je u vlasništvu pčelara, a nakon toga može se otuđiti – kazao je Dragutin Jureša čiji "uhvaćeni roj" teži oko 15 kilograma što znači da u njemu ima otprilike 150.000 pčela.

Kradu li pčelari med pčelama te može li pčela preživjeti bez ljudske intervencije, upitao ga je J. Glumpak.

– Pčelinja zajednica godišnje treba otprilike 80 kilograma meda, a kada bi sav med ostao u košnici, aktivnost bi se zajednice smanjila i povećao bi se nagon za prirodnim rojenjem. Pčela ne može preživjeti bez ljudske intervencije zbog spomenute bolesti – rekao je Dragutin Jureša, a agronom Jurica Glumpak zaključuje da čovjek liječi pčelu od parazita i uzima nagradu, odnosno med. Tako se, kaže, zatvara krug u kojem čovječanstvo ne može bez pčela. Naime, kada bi sve pčele rojile, u prirodi bi uginule jer se od varoe ne mogu obraniti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije