Za uspjeh u vrtu

Pametno gnojivo otpušta hranivo kad biljci treba

Pametno gnojivo otpušta hranivo kad biljci treba
Foto: Dom i vrt
1/3
08.05.2013.
u 00:05

Iz polupropusne ovojnice postupno se oslobađa sve što treba za rast

Učinkovito gnojiti znači da istinski poznajemo potrebe naših biljaka. Za optimalne rezultate prehranu treba osigurati kad im je potrebna i u odgovarajućim količinama. Tehnološko savršenstvo na području prehrane biljaka su membranska gnojiva koja hraniva oslobađaju postupno i kontrolirano pa njima biljke gnojimo samo jednom godišnje.
Ekološki prihvatljivo
Membranska su gnojiva novost, nazvali smo ih pametna mineralna gnojiva. Hraniva su uskladištena u posebnoj elastičnoj i polupropusnoj ovojnici. To sprečava da se sva otope odjednom, čime je kroz dulje vrijeme osigurana uravnotežena prehrana biljaka. Membranom ovijena hraniva kontrolirano se oslobađaju s obzirom na temperaturu zemlje i vlagu - najintenzivnije za vrijeme rasta, a kod nižih temperatura, kad biljke miruju, i membrana oslobađa manje tvari. Na taj se način postiže da biljke u svakom trenu dobiju odgovarajuću količinu hraniva te se izbjegava pretjerano gnojenje.


Postepeno oslobađanje membranskih gnojiva sprečava štetno ispiranje nitrata u podzemne vode, jer se čitavo vrijeme oslobađa upravo onoliko hraniva koliko ih biljka treba. Osim toga, zbog produljenog djelovanja smanjuje se potreba za višekratnim gnojenjem pa je i potrošnja racionalnija. Na taj način se godišnje na istoj površini potrošimo i do pet puta manje gnojiva od uobičajenog.
Da bi naše biljke u ukrasnom vrtu tijekom čitave godine bile u punoj kondiciji, jednom ih godišnje gnojimo Plantella Formulom 365 za ukrasne biljke, koja ima uravnotežen sastav. Uz to, glavnom je hranjivu dodan i magnezij koji potiče fotosintezu biljaka. Ukrasnim biljkama osigurava da tijekom čitave sezone budu snažne te da bujno cvjetaju. Kod prve sadnje gnojivo pomiješamo sa zemljom, njime prekrijemo korijensku grudu ukrasne biljke te do vrha zasipamo mjesto na kojem je biljka zasađena. Zemlju lagano pritisnemo i biljku temeljito zalijemo. Kod prihrane gnojivo jednakomjerno rastresemo oko biljke ili po obodu krošnje te ga lagano prekrijemo gornjim slojem zemlje
Budući da svaka biljka ima specifične potrebe, u asortimanu gnojiva Plantella Formula 365 možemo naći i specijalizirana gnojiva čiji je omjer hranjivih tvari prilagođen biljnim vrstama s ponešto drugačijim potrebama.

Tako ćemo za snažne i zdrave žive ograde, pušpane i ostale grmovnice izabrati Plantella Formulu 365 za žive ograde. Neke biljke, poput rododendrona, hortenzija, azaleja i američke borovnice, najbolje uspijevaju u malo kiselijoj zemlji, a odgovaraju im hranjiva u omjeru kakvog nudi Plantella Formula 365 za rododendrone. Posebne potrebe imaju i četinjače, čempresi i ostale zimzelene biljke. Da bi im rast bio što gušći i snažniji, treba ih svake godine gnojiti Plantella Formulom 365 za četinjače. Svoje prohtjeve ima i kraljica vrta, ruža. Da bi opravdala svoju slavu, jednom joj godišnje dodajemo hraniva iz Plantella Formule 365 za ruže.
Travnjak iz snova
U ovom se razdoblju travnjak još budi pa je dobro da mu potrebna hraniva osiguramo pomoću membranskog gnojiva Plantella Formula 365 za travu. Budući da se membransko gnojivo oslobađa postepeno, za uravnoteženu i optimalnu prehranu kroz čitavo razdoblje rasta tijekom sezone je potrebno samo jedno gnojenje. Zbog uravnoteženog gnojenja u rastu neće biti odstupanja, a trava će jednakomjernije rasti i postat će gušća, baršunasto zelena i snažna. Pri tom je potrebno manje košnje, jer zelena površina ne „divlja“, lijepo je obojena te je otpornija na sušu i gaženje. Kod upotrebe membranskog gnojiva nema opasnosti da dođe do opeklina. Travnjak možemo gnojiti sve do rujna.
Ako nam travnjak nagrđuje mahovina, čim je primijetimo trebamo upotrijebiti sredstvo Plantella protiv mahovine. Sredstvo sadrži željezo, a travnjaku istovremeno dodaje dušik za rast i kremenov pijesak za rahljenje i prozračivanje tla. Sredstvo jednakomjerno rastresemo po pokošenom travnjaku i zatim zelenu površinu zalijemo.

NE PROPUSTITE: Plamenjača je najčešća bolest luka i poriluka i u malim vrtovima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije