top pet

Ovo su najmirisnije sobne biljke koje će vaš dom ispuniti prirodnim mirisima

mini sobno bilje
Thinkstock
29.10.2021.
u 07:00

Počnite istraživati i oduševit ćete se raznolikim aromama koje ove mirisne biljke nude. Birajte između mirisa ruže, limuna, limete, muškatnog oraščića, đumbira ili čokolade...

Sobne biljke dodaju ljepotu svakoj prostoriji, ali neke nude i prekrasne arome svojim lišćem ili cvjetovima. Ovo su najmirisnije sobne biljke koje će ispuniti vaš dom ugodnim mirisima, od slatkih i cvjetnih do toplih i začinskih. Počnite istraživati i oduševit ćete se raznolikim aromama koje ove mirisne biljke nude. Birajte između mirisa ruže, limuna, limete, muškatnog oraščića, đumbira ili čokolade...

Foto: Flora magazin

Jasmin

Bijeli mirisni cvjetovi cvjetaju tijekom cijele godine i proizvode mnogima omiljeni miris. Možete ga uzgajati i kao puzavac pa će osim mirisom oduševljavati i ukrasnim elementom u prostoru. Zimi mu treba osigurati dovoljno svjetla.

Foto: Dom i vrt

Citrusi

Nagradit će vas slatkim mirisima svog cvijeća. Ako ste strpljivi, možda ćete čak i uživati ​​u domaćem voću. Najbollji izbor za naše podeblje su limun, naranča i limeta koje tijekom zime obavezno držite na toplom jer nisu otporni na zimske uvjete.

mini sobno bilje
1/18

Eukaliptus

Iako većina vrtlara o njemu ne razmišlja kao o kućnoj biljci, ova brzorastuća biljka raste na jako osvijetljenom mjestu.S vremena na vrijeme orežite eukaliptus kako bi bio pun i grmovit. Svojim čarobnim mirisom ispunjavat će prostoriju u kojoj se nalazi.

Gardenija

Iznimno cijenjena ukrasna biljka. Krasnih cvjetova, očaravajućeg mirisa, omiljen je izazov za uzgajivače. Zahtjevne su za uzgoj u uobičajenim uvjetima zatvorenog prostora. Unatoč tome, uživanje u pogledu na njezine procvale cvjetove, gardeniju čine vrijednom toga truda. U kontinentalnom području, gardeniju možete ostaviti vani tijekom proljeća i ljeta, nakon što temperature budu iznad 16°C. Ukoliko dođe do snižavanja noćnih temperatura ili samo takve mogućnosti, unesite gardeniju u zatvoreni prostor.Kao i sve ostale biljke, gardenija će najbolje uspijevati ako su joj omogućeni idealni uvjeti za rast. Zahtjeva dosta svjetlosti, ali ne i direktnu svjetlost koju je ljeti potrebno izbjegavati. Supstrat treba biti konstantno vlažan, no zimi se zalijevanje treba smanjiti. Zalijevati kišnicom sobne temperature.

Voštani cvijet (Hoya)

Voštani cvijet jedna od biljaka koje čiste zrak u prostoriji. Iz njega uklanja spojeve poput benzena i oktana. Oduševljava mirisom, a laka je za uzgoj. U zimskim mjesecima dovoljno ju je zalijevati otprilike svaka dva tjedna. U periodu prije cvatnje treba više vode. Što se tiče temperature na kojoj voli boraviti - voli toplinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije