najbolji izbor

Ovih 5 biljaka osigurat će vam privatnost tijekom cijele godine

živica
Thinkstock
17.03.2021.
u 07:00

Zaklonite se od pogleda znatiželjnika na najljepši mogući način - prirodnim zelenilom

Što je elegantnije od ograde, jeftinije od zida i ljepše od svega navedenog ako želite dvorište zasloniti od pogleda? Odgovor je jedno od ovih zimzelenih stabala. Da bi postigli veličinu može vam trebati više vremena, ali vjerojatno će nadživjeti bilo koju od gore navedenih mogućnosti za stvaranje privatnosti i uz to će izgledati bolje.

Foto: pixabay

Gorostasna jela

Za plemeniti, spiralni oblik kojem se zaljubljenici zimzelenih biljaka toliko dive, odaberite gorostasnu jelu. Iako se često prikazuje kao usamljeno drvo, izgleda sjajno kao dio žive ograde. Ne voli vruće i suhe vjetrove, ali izvrsno će se snaći tamo gdje je hladnije. Stablo meke teksture ima promjenjivu boju, ovisno o izvoru sjemena, s tim da su plavozelene vrste najatraktivnije i najtvrdokornije.

živica
1/13

Virginijska borovica

Tako prilagodljiva da ćete ju vidjeti kako raste na suhom, na rubovima močvara ili kao urbani paravan. Ovo gusto razgranato drvo ima bogato zeleno ljetno lišće koje zimi postaje smeđe-zeleno.

Bijeli (obični) bor

Ovoj zimzelenoj biljci treba dovoljno prostora. Ali za manja dvorišta možete pronaći i stupaste sorte koje dosežu manje visine. Iglice su privlačne tijekom cijele godine, a dio ih povremeno pada na tlo, pa se drveće samo malčira.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Bijela jela

Poput bijelog bora, može se prilagoditi raznim uvjetima uzgoja. Dobar je izbor za vruće, suhe uvjete i zimske hladnoće, ali najbolje uspijeva u ravnomjerno vlažnom tlu. Plavo-sive iglice imaju bijeli sjaj, što objašnjava uobičajeni naziv. Osim svojih jedinstvenih iglica, ova jelka ima i atraktivan stožasti oblik pa djeluje kao malo umjetničko djelo.

Visoka smreka

Lako ga je uočiti među ostalim drvećem zahvaljujući granama sežu prema gore. Odlično uspjeva na našem području.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije