otporna biljka

Ova predivna cvjetnica preživjet će bez zalijevaja i dok ste na godišnjem odmoru

Shutterstock
26.07.2021.
u 13:27

Riječ je o biljci koja voli sunce i zato ju treba saditi na mjesta koja su tijekom cijelog danas osunčana. Voli propusno hranjivo tlo, a bez vode može preživjeti tjednima ​

Niska trajnica jastučasta rasta nosi ime tarčuka ili plavi jastučac. Iako cvate u svibnju, ova biljka dekorativna je i nakon cvatnje jer joj gotovo cijele godine izbija sivozeleno, uglavnom zimzeleno lišće. Znanstveno joj je ime Aubrieta, a pripada porodici krstašica (Brassicaceae ili šire shvaćene Cruciferae). 

Rodu Aubrieta pripada nekoliko samoniklih vrsta koje su prirodno rasprostranjene u planinskim dijelovima Hrvatske, Grčke, Italije, Rumunjske i Male Azije. Međusobno razlikuju po boji i veličini cvjetova te dobu cvatnje. Cvjetovi u promjeru od jedan do dva centimetra mogu biti ružičasti, plavi i ljubičasti ili u prijelaznim bojama (plavoljubičasti, ružičastoljubičasti, plavoružičasti itd.). 

Foto: Shutterstock

Aubrijeta je zapravo najljepša proljetna trajnica jastučasta rasta. Vrlo se dobro može kombinirati s vrstom Iberis sempervirens "schneeflocke" ili s vrstama Arabis albida fl. pl. ili pak Alyssum saxatile. Tarčuka se obično sadi na kamenjare, ali može i na gredice. Dosta se brzo širi stvarajući veće ili manje busenove, odnosno "jastuke". Raste i na starim zidovima, a voli biti i na krovu.

1/15

Ukratko, riječ je o biljci koja voli sunce i zato ju treba saditi na mjesta koja su tijekom cijelog danas osunčana. Voli propusno hranjivo tlo, a bez vode može preživjeti tjednima stoga možete na godišnji odmor bez straha da će uvenuti bez zalijevanja. Može se razmnožavati reznicama ili dijeljenjem. Najpovoljnije je vrijeme za reznice u pravilu nakon cvatnje, no poznati su pozitivni rezultati i u jesen. Pri dijeljenju je najbolje svaku biljčicu saditi pojedinačno, a ne više njih zajedno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije