Ljekovita biljka

Ova biljka je lijek, ali može biti i otrovna

Ova biljka je lijek, ali može biti i otrovna
Foto: Dom i vrt
1/2
14.12.2013.
u 00:00

O ljekovitim svojstvima ciklame piše homeopat i autor knjiga Ivan Lesinger

Njemačkoj je ciklama službena biljka već 150 godina. Sok od svježeg gomolja ciklame nanosio se na strijele, a krivolovci su njime omamljivali ribe koje su potom mogli vaditi rukama. U novije vrijeme javljaju se razne neprovjerene recepture nepoznatih autora koje se preporučuju za izlječenje od karcinoma. Kao znana otrovna biljka, rabi se kao ukras doma. U pučkoj medicini najviše se koristi u obliku suhog praška za: čišćenje crijeva i liječenje jakih glavobolja, tj. migrena, polipa nosa, starih smrdljivih rana i čireva, u žena tegoba s mjesečnicom, tjeskobe i napetosti.
Za otekline i čireve
Svježi sok iz gomolja koristi se za: masiranje kod reumatskih bolova te za izazivanje pobačaja. Zgnječeni svježi gomolj rabi se za: kao oblog pomaže u liječenju oteklina, apscesa i škrofuloznih čireva kao i bolnih mjesta.
Kao tinktura ima primjenu kod tegoba s uhom kao što je: zujanje u uhu, ušima, početna skleroza srednjeg uha, nervno zujanje uha te kod: skleroze krvnih žila, vodene bolesti, prehlade, nadutosti, crijevnih nametnika itd. Danas je najpopularniji sprej (ekstrakt ciklame) za tegobe nosa: sinusitis, rinosinusitis, infekcije, za čišćenje nosa, kod gubitka mirisa, kihanja.
Zapadna pučka medicina rabi ciklamu za liječenje bolesti crijeva, glavobolje, reume, raznih oteklina itd. Toksičnost: ciklamin. Otrovni dijelovi biljke: gomolj sa korjenčićima. Simptomi trovanja: mučnina, povraćanje, brz i jak proljev, grč trbuha – konvulzija, paraliza, a kod trudnica pobačaj. Konzumacijom veće količina gomolja dolazi do zastoja disanja i smrti. Lokalno izaziva vrlo jak podražaj kože. Ciklamu rabimo kao: abortiv, analgetik, antireumatik, purgativ itd.
Budite jako oprezni
Napomena: branje i korištenje otrovnog bilja zahtijeva dobro poznavanje izgleda i djelovanja biljke. Stoga, da bismo izbjegli neugodna iznenađenja i rijetke ali ipak i kobne posljedice, moramo u branju i korištenju biljaka tražiti upute stručnjaka, bilinara, fitoterapeuta, ljekarnika, homeopata i dr.

Najpoznatija je kao ukras doma, a druga imena su joj klobučac i križalina

Homeopatija - za bolna mjesta, čireve, škrofule, apscese, otekline

1-3 gomolja, 200 grama svinjske masti

Homeopatski lijek Cyclamen europeanum rabi se za liječenje anemije, glavobolja, jutarnjih glavobolja, bolesti želuca i crijeva, bolesti genitalija i urinarnih putova, noćnog kašlja, osobito u djece te nesanice, polipa

Tinktura za navedene bolesti

20 grama gomolja, 1 dl 60-postotnog alkohola

Priprema: Usitnjene gomolje prelijemo alkoholom i držimo na toplom mjestu 30 dana. Procijedimo. Pijemo 10-15 kapi sa 1 dl vode ili čaja 2-3 puta na dan.

Prašak - za bolna mjesta, čireve, škrofule, apscese, otekline

1-3 gomolja, 200 grama svinjske masti

Priprema: Svježi gomolj ciklame operemo i izrežemo na sitne dijelove te stavimo sušiti. Osušeni korijen meljemo u prah kojeg pohranimo u hermetičku ambalažu. Uzimamo za
navedena oboljenja u dnevnoj količini od 5 grama koje podijelimo u 3 obroka te uzimamo sa malo vode ili čaja.

Mast za bolna mjesta, čireve, škrofule, apscese, otekline

1-3 gomolja, 200 grama svinjske masti

Priprema: Gomolje očistimo i sitno naribamo te umiješamo u rastopljenu mast i dobro izmiješajmo.
Uporaba: Mažemo oboljela mjesta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije