savjet vrtlara

Otkrivamo zašto je sadnja kelja u teglicama na balkonu jako pametna ideja

ukrasni kelj
19.10.2022.
u 13:34

Ukrasni kelj je i jestiv i možete ga spravljati kao i klasični kelj, no zbog križanja gorčeg je okusa i nije tako ukusan

U vrtovima i na balkonima onih koji su mislili na vrijeme, pa ga zasadili u kasno proljeće, sada je u punom sjaju kupus, odnosno kelj. I to ne samo onaj obični, nego i ukrasni, koji zbog svojih boja - žute, ružičaste i ljubičaste i čipkasih listova plijeni pažnju i predstavlja pravu atrakciju u vrtu, okućnici ili na balkonu gdje ga možete držati zasađenog u teglama. Ukrasni kelj je i jestiv i možete ga spravljati kao i klasični kelj, no zbog križanja gorčeg je okusa i nije tako ukusan. Zbog toga ga uglavnom, od kada se počeo uzgajati u Americi 80-ih godina prošlog stoljeća, koristimo kao ukrasnu biljku.

Foto: pixabay

Ako ga i niste stigli zasaditi, ne očajavajte - možete ga kupiti i prvom supermarketu te zasaditi u vrt ili ostaviti u teglama i ukrasiti njima balkon ili ulaz u kuću. Ne bojte se da će biti kratkog vijeka, te da će ga uništiti niske temperature. Ukrasni kelj svoje prekrasne boje i dobiva tek kada zahladi. Ovo je njegovo vrijeme i trajat će postojano cijele zime čak i onda kada se sve zaledi ili padne snijeg. Možete ih presaditi u veće tegle i kombinirati s drugim jesenskim cvijećem - pernecijama, erikama, maćuhicama, asterom ili ciklamama ili plodovima jeseni (dunjama, ukrasnim tikvicama) pa će vaš balkon oživjeti bojama u tmurnim zimskim danima.

Foto: pixabay

Naročito je atraktivan ako nabavite više tegli kelja pa ih poredate jednu do druge ili ako ih u vrtu zasadite u grupi. Poigrajte se s različitim vrstama ukrasnog kelja (osaka, tokio, paun...) i dobit ćete pravu lisnatu simfoniju. Ukrasni kelj može naći mjesto i u vašoj vazi (posebno vrste s dugim korijenom sunset i sunrise) - i dugo će potrajati, no zbog neugodnog mirisa koji širi mijenjajte vodu barem jednom dnevno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije