Zelene ograde

Otkrivamo formulu za uspješan uzgoj živice, najljepše ograde koju možete imati

zelene ograde
Foto: Thinkstock
1/3
09.04.2020.
u 07:00

Zelene ograde treba redovito održavati i obrezivati da bi biljka dobila na prozračnosti, gustoći, svjetlosti te kako bismo potaknuli njezin rast i potom je lijepo oblikovali

Održavana zelena ograda oku je vrlo ugodna, daje osjećaj privatnosti i zaštićenosti ograđenom zemljištu te učinkovito smanjuje buku i nečistoću koja, primjerice, dolazi s ulice. No, oko zelene ograde valja se potruditi.

Prvi je korak priprema zemljišta i ona se ne razlikuje bitno, bez obzira sadi li se lovor-višnja, tuja, tisa, šimšir ili živica. Ovisno o veličini biljaka potrebno je dobro prorahliti tlo predviđeno za sadnju, odnosno usitniti zemlju kako bi korijen biljke pri rastu imao manji otpor i lakše preuzimao hranjiva iz tla. Biljke se sade na dubinu na kojoj su i rasle prije presađivanja – preporučuje Zdenko Grbavac iz rasadnika ZEGRA dodajući kako biljke za žive ograde uglavnom imaju veću lisnu masu što zahtijeva i hranjivije tlo. Stoga je prije sadnje dobro pomiješati kompost ili neko drugo gnojivo sa zemljom.

Foto: pixabay

Prihrana biljaka
Da bi zelena ograda bila lijepa i bujna, preporučljivo je svake godine barem jednom prihraniti biljke. Preporuka stručnjaka je da se to čini u ožujku i svibnju s manjom količinom. Zdenko Grbavac savjetuje:

Ne smije se pretjerati s gnojivom jer višak, pogotovo umjetnog gnojiva, čest je uzrok sušenja biljaka. Prepoznajemo ga obično tako da cijela biljka ravnomjerno gubi boju, odnosno osuši se bez obzira na redovno zalijevanje.

Prije odluke koju vrstu izabrati za zelenu ogradu treba ispitati kako biljke podnose niske temperature. Tuje, tisa, kalina, grab i šimšir jako dobro podnose i temperature 20 stupnjeva ispod ništice.

Štete obično nastaju kad nakon zatopljenja i početka kolanja biljnih sokova naglo dođe do većih zahlađenja, no štete se daju lako sanirati – dodaje Grbavac upozoravajući kako je jedino lovor-višnja nešto osjetljivija na kasne mrazeve, no i ona se oporavi jer obično stradaju samo vršni izboji.

Više se sadi u priobalju jer dobro podnosi sol. U prvoj godini nakon sadnje posebno je važno zalijevanje. Tek kad biljka sama razvije svoj korijen tijekom prve godine nakon sadnje, možemo smanjiti zalijevanje.

Preporuka je zalijevati rano ujutro ili kasno navečer. Još bolje je rješenje kap po kap preko noći (jednom do 2 puta tjedno ljeti).

Foto: pixabay

Bolje su veće sadnice
Zdenko Grbavac naglašava da je iz njegova iskustva za mladu sadnicu tijekom prve godine najpogubnija prekomjerna prihrana i nedostatak vode, pogotovo tijekom prve godine nakon sadnje. Preporuka je ne kupovati malene sadnice jer su samo prividno jeftinije od preporučljivih veličina. Male sadnice vrlo lako stradaju od životinja, a često ih zaguši i korov.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije