Gastro

Osim okusom, jela osvajaju i izgledom. Za maksimalan učinak u kuhinji poigrajte se namirnicama, njihovim bojama, teksturom...

Shutterestock
11.10.2017.
u 09:58

Kukuruz, gljive, kesteni, bundeve... sve su to jesenski plodovi koji se mogu koristiti u pripremi samostalnih jela, ali mogu i oplemeniti neka znana jela, dati im drugačiji okus i izgled. Jer, htjeli mi to sebi priznati ili ne, izgled tanjura igra i te kako važnu ulogu pri prezentaciji hrane

Jesen je idealno vrijeme za eksperimente, za to da date priliku namirnicama koje inače izbjegavate i da iskušate u kuhinji nešto novo. Vrijeme je to šarenila, koje na tanjuru izgleda divno i koje skriva pravo nutritivno bogatstvo.

Kukuruz, gljive, kesteni, bundeve... sve su to jesenski plodovi koji se mogu koristiti u pripremi samostalnih jela, ali mogu i oplemeniti neka znana jela, dati im drugačiji okus i izgled. Jer, htjeli mi to sebi priznati ili ne, izgled tanjura igra i te kako važnu ulogu pri prezentaciji hrane, ne ovisno o tome kuhate li za sebe ili pripremate gozbu za 20 ljudi.

Stoga, iskoristite najbolje od prirode, pomiješajte boje i okuse i pronađite one koji vam odgovaraju. Mi se nismo mogli odlučiti koje delicije servirati u listopadu. S jedne strane mame nas mirisni kesteni, s druge naviru gljive, s treće kukuruz osvaja svim svojim aromama, bundeva nas mami iz juhica, kolača... Stoga smo odlučili pomiješati sve sezonske mirise i okuse, poigrali se aromama i klasičnim jelima i, priznajemo, rezultat je – sjajan.

Dakle, vrijeme je da krenete na plac u kupnju sezonskih delicija i primite se kuhače. Vrlo je važno pri korištenju ovih delikatnih namirnica paziti na vrijeme pripreme. Naime, mnogi od nas pretjeruju s termičkom obradom ovih “nježnih biljčica” pa se raskuhaju, izgube okus i, što je važnije, sve nutritivne vrijednosti kojima obiluju i zbog kojih ih volimo. Isto tako, valja ih pažljivo kupovati i još pažljivije skladištiti.

Primjerice, kod kupnje kestena obratite pozornost na to da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci, što je znak da nema ličinki. Kad ih stavite u ruku, težina im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kada ih tresete. Čuvajte ih na hladnom mjestu do 2 tjedna.  Osim u pripremi jela, tijekom jeseni mogu vam izvrsno poslužiti i u dekoriranju doma, posebice stola. 
Gljive je najbolje nabaviti svježe i odmah konzumirati.

Juneći gulaš 
s kukuruzom

Sastojci:

500 g junetine, 30 g maslaca, 200 g luka, mljevena paprika, 600 ml vode, 80 riže, 100 g kukuruza, 200 g graška, paprika, 4 žumanjka

Priprema:

Nasjeckajte junetinu i na rastopljenom maslacu kratko propržite. Dodajte luk, pirjajte pet minuta, pa skinite s vatre. Umiješajte mljevenu papriku, pola količine vode i kuhajte dok meso ne omekša. Zatim dodajte rižu, kukuruz, grašak, papriku i dodajte preostalu vodu. Kuhajte dok riža ne omekša. Pred kraj kuhanja umiješajte žumanjke i kuhajte još pet minuta.

Gusta krem-
juha od kestena

Foto: Shutterstock

Sastojci:

250 g kesten pirea, 3 kriške kruha, 30 g maslaca, 100 g korijena celera, 100 g mrkve, poriluk, češanj češnjaka, muškatni oraščić, 1 l (temeljac) povrtne juhe iz kocke, lovorov list, 80 g milerama, peršin, pečeni kesteni, maslinovo ulje, sol i papar

Priprema:

U tavi ugrijati dvije žlice maslinova ulja, dodati kriške kruha narezane na kockice te ih popržiti sa svih strana. U zasebnu tavu staviti maslac, dodati žlicu maslinova ulja i čim se rastopi dodati na tanke trakice narezan poriluk, naribanu mrkvu, korijen celera. Pirjati dok povrće ne omekša. atim u tavu protisnuti češnjak, dodati malo muškatnog oraščića, promiješati i čim češnjak zamiriše dodati kesten pire. Dodati povrtni temeljac, sve izraditi štapnim mikserom, dodati lovorov list i kada zavri na laganoj vatri kuhati 2-3 minute. Zatim umiješamo mileram, a po potrebi još začinimo solju i paprom. Gotovu juhu od kestena uliti u duboke tanjure, posipati prženim kockicama kruha, pokojim pečenim kestenom sjeckanim peršinom i poslužiti.

Domaći rezanci 
sa šampinjonima

Foto: Shutterstock

Sastojci:

400 g domaćih rezanaca, 50 g pršuta, 50 g vrganja, 100 g šampinjona, žlica brašna, 2 dl vrhnja za kuhanje, žlica sjeckanog peršina, žličica sušenih crnih trubača, žličica kurkume, ulje, sir ribanac za posipavanje

Priprema:

Na zagrijanu masnoću staviti sitno narezani luk pa, kada postane staklast, dodati pršut narezan na trakice i lagano ga popržiti. Odmah zatim dodati gljive, a nakon pet minuta žlicu brašna, promiješati i sve zaliti vrhnjem za kuhanje. Kratko prokuhati pa dodati kurkumu i sjeckani peršin... U međuvremenu u vruću slanu vodu staviti kuhati domaće široke rezance. U umak dodajte skuhane i ocijeđene rezance. Dobro promiješajte, poslužite posipano sirom.

Krem-juha od bundeve s vrhnjem

Foto: Shutterstock

Sastojci:

500 g bundeve, 1 veći krumpir, 5 dl vode, glavica luka, 3 češnja češnjaka, 2 dl vrhnja za kuhanje, sol, papar 
Priprema:

Priprema:

Operite, ogulite i očistite bundevu i krumpir te narežite na kocke. Nasjeckajte luk i ogulite češnjak. Sve stavite kuhati u malo hladne, posoljene vode (toliko da pokrije povrće). Kad je povrće mekano, propasirajte ga ili usitnite električnom sjeckalicom, dodajte ostatak vode, vrhnje za kuhanje, sol i papar po želji i kratko prokuhajte.

Poslužite u dubokim zdjelicama s komadićima pečenog kruha. Ukrasite slatkim vrhnjem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije