Zdravo povrće

Od plamenjače će prvo stradati mladi listovi

Od plamenjače će prvo stradati mladi listovi
Foto: Dom i vrt
1/2
17.04.2013.
u 09:00

Uz brigu o plodoredu, izbor kvalitetnog sjemena i lučica, zaštitite zasijano.

Plamenjača je bolest kulturnog bilja koju uzrokuju različite vrste patogenih gljivica. Različito bilje zapravo je zaraženo različitom vrstom, no simptomi i mjere suzbijanja vrlo su slični ili čak isti. Plamenjača je najpoznatija bolest vinove loze, krumpira i rajčice, ali su i rotkvica, salata, špinat, luk, kupusnjače jednako poželjni domaćini njezinim uzročnicima.

Prvi simptomi

Razvoju bolesti najviše odgovaraju temperature od 19 do 25C i povišena vlaga (do 90%), a simptomi infekcije postaju vidljivi nakon 5-7 dana. Uzročnici napadaju uglavnom nadzemne biljne organe, posebno mlade listove, uključujući kotiledon, ali kako lišće postaje starije, manje je osjetljivo na zarazu. Prvi simptomi plamenjače žućkaste su uljne pjege na površini lista, a na donjoj strani mogu se primijetiti guste bjeličaste prevlake koje sadrže spore. Spore vrlo lako prelaze na susjedne listove i susjedne kulture i zaraza se brzo širi. Zaraženo lišće blijedi, žuti, klone i propada, a kod jakih zaraza razvoj biljaka je znatno usporen. Kod nekih vrsta simptomi mogu biti specifični – uzročnik plamenjače na cvjetači i brokuli može zaraziti i cvijet na kojem nastaju tamne pjege, a na rotkvi, rotkvici i repama nastaju tamna udubljenja na korijenu i korijen puca. Generalno, plamenjača znatno smanjuje i kvalitetu i količinu uroda.

Uzročnici prvo napadaju nadzemne dijelove biljke, a zbog svega biljka će propadati i zaostajati u rastu i razvoju

Mjere zaštite podrazumijevaju izmjenu kultura u plodored od tri godine, izbor kvalitetnog sjemena i korištenje zdravih lučica, uništavanje biljnih ostataka i kontrolu korova koji mogu biti domaćini uzročnicima plamenjače. Ovo treba kombinirati s direktnim suzbijanjem plamenjače, a učinak će biti potpun ako se djeluje preventivno, prije same infekcije. Kako su na povrtnim kulturama izuzetno važne infekcije uzročnicima polijeganja nasada (gljivice iz roda Phytium), preporučujemo primjenu fungicida Proplant koji spektrom djelovanja pokriva sve najvažnije bolesti povrća.

Što ranije, to bolje

Proplant je sistemični fungicid koji sprečava formiranje i klijanje spora, zaustavlja infekciju i njeno širenje. Primjenjuje se preventivno ili u vrlo ranim fazama infekcije, prije nego što su simptomi bolesti vidljivi. Registriran je za suzbijanje uzročnika polijeganja i plamenjače na rajčici, bundevama, tikvicama, patlidžanu, lubenicama, kupusu, zelenoj salati, cikoriji, endiviji, špinatu, blitvi, radiču, bosiljku, luku, poriluku, celeru, ukrasnom bilju. Može se primijeniti potapanjem lučica, zalijevanjem ili prskanjem (koncentracija 0,15-0,3 %). Preporučuje se pripravku dodati univerzalni okvašivač SILWET L-77 koji omogućuje bolje prianjanje na biljke i osigurava potpunu iskoristivost primijenjenog sredstva.

NE PROPUSTITE: Pripremite se! Ovo su savjeti za uređenje cvjetnog balkona

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije