OKRUGLI STOL

Osječani saznali sve o zelenim kreditima i subvencijama

okrugli stol Osijek
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/7
21.05.2015.
u 13:45

Večernji list i Zelena Zona Zagrebačke banke organizirali su danas u Osijeku treći po redu okrugli stol o energetskoj obnovi

Treći po redu okrugli stol na temu energetske obnove obiteljskih kuća koji organiziraju Večernji list i Zelena Zona Zagrebačke banke danas je održan u Osijeku.

Brojni građani iz prve su ruke, od Nikole Blažekovića iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mogli čuti da je u tri tjedna, koliko je prošlo od poziva za subvencije, zainterseiranost za obnovu velika. Dnevno nam dolazi oko 120 ispunjenih zahtjeva i trudimo ih se obraditi što više kako bi građani što prije mogli krenuti s obnovom – pojasnio je gospodin Blažeković.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

U Osijeku, koji su predstavljali zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš i pročelnica Ljiljana Belajdžić iskaknuli su kako pozdravljaju ovu incijativu Fonda te napomenuli da će se grad, kao i prijašnjih godina, aktivno uključiti u projekt. Dakako, ponovo je bilo riječi o energetskim certifikatorima, koji su ključni pri ispunjavanju zahtjeva, i u konačnici dobivanja sredstava.

Upravo su certifikatori ti koji će propisati i građanima predložiti mjere za koje bi trebali tražiti subvencije. A kako je riječ o navišim subvencijama svakako bi ih bilo šteta propustiti . istaknula je Irena Križ iz Ministarstva graditeljstva te dodala kako je iznimno, ove godine, pozivom dozvoljeno i odobravanje sredstava za toplinsku izloaciju i onim kućama koje nemaju fasadu.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Budući da Fond sredstva isplaćuje po završetku radova, rješenje za građane koji nemaju vlastitih sredstava ponudila je Zagrebačka banka u vidu zelenih kredita.

Najtraženiji su kunski krediti, s kamatnom stopom od 4,89 posto za koje nije potrebno založiti nekretninu i čiji anuitet je, u pravilu manji nego što su bili računi prije obnove. Banka u slučaju energetske obnove – može kreditom financirati dio troškova obnove dok drugi dio građani pokrivaju sredstvima Fonda ili je moguće kreditom financirati cjelokupni trošak radova pa se novac dobiven od Fonda može uplatiti na kreditnu partiju te time smanjiti glavnicu – istaknuo je direktor za individualne klijente Zagrebačke banke u Osijeku Hrvoje Jurković.

Podsjetimo, akcija obnove obiteljskih kuća planirana je do 2020., a ove godine subvencionirati bi se trebalo obnovu 10 tisuća obiteljskih kuća. Sljedeći okrugli stol održat će se u Zadru, 28. svibnja s početkom u 11 sati u Arsenalu.

>>U dva tjedna preko 1000 upita za energetsku obnovu kuća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije