POPULARAN TREND

Drvena gradnja jedan je od najboljih izbora za obnovu kuće

drvena kuća
Adolf Bereuter
13.04.2015.
u 10:20

Drvene su strukture na neki način jedine stvarno održive strukture. Drvo je jedini materijal koji pohranjuje CO2, točnije dvije tone po kubičnom metru ako uključimo efekt zamjene

Drvo kao materijal za gradnju postaje sve popularnije. Najnoviji trendovi uključuju izgradnju drvenih konstrukcija višekatnica, pa čak i nebodera s dvadeset ili trideset katova. U prednosti ovog prirodnog i ekološki prihvatljivog materijala uputio nas je Iztok Šušterčič, građevinski inžinjer, voditelj projekata tvrtke CBD d.o.o. iz Slovenije koja se specijalizirala za projektiranje drvenih struktura koje su otporne na potrese. Od 2014. Šušterčić vodi i istraživački projekt na Fakultetu za građevinarstvo i geodeziju pri Sveučilištu u Ljubljani, a u ožujku je održao predavanje polaznicima Green building professional edukacije na temu „Održive drvene konstrukcije u zelenim zgradama“. 

Drvo kao materijal može se upotrebljavati u različitim oblicima. Koji su to?

- Za razliku od klasičnih građevnih materijala, drvo se u gradnji može upotrijebiti u mnogim oblicima. Iz perspektive elemenata zgrade, čelik manje varira u razredu snage i gredama presjeka. Osnovni okvir može se kombinirati s dijagonalnim ojačanjima i tu sve završava. Isto je s betonom, gdje obično govorimo o okviru zidne strukture i razredu jačine betona. Različitost oblika drvene građe počinje u šumi, s vrstama drva. Nisu sve prikladne za upotrebu u strukturnim elementima, ipak, zamjetno velik broj njih jest. Osim toga, drvena građa može se upotrebljavati u svojem masivnom obliku ili izrezana na daske koje se međusobno zalijepe, režu u furnir i ponovo lijepe zajedno. Lijepljenje može biti paralelno ili u križ; komponente i vrste drvene građe mogu se kombinirati kako bi se stvorili hibridni elementi itd. I svi oni imaju specifična svojstva, tako da projektant treba imati dosta iskustva da bi ih optimalno upotrijebio.   

Koje su osnovne značajke održivosti drvenih konstrukcija u graditeljstvu, postoje li preporuke kad je riječ o klimatskim uvjetima, jesu li drvene kuće prikladne za priobalno područje... Sve to i još više o ovom novo trendu u graditeljstvu saznajte na Zelenoj zoni Zagrebačke banke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije