11.05.2015. u 15:30

Vlasnici jorgovana ovih dana uživaju u predivnoj bogatoj cvatnji i mirisu koji nostalgično podsjeća na neka davna, sretna vremena...

Iako su veoma lijepi, jorgovani iz nekog razloga nisu zavladali suvremenim gradskim parkovima. Teško ćete na njih naići u trendovski oblikovanim vrtovima, gdje danas dominiraju tuje ili lovor-višnje. No u starim prigradskim dijelovima Zagreba ili seoskim okućnicama sjeverozapadne Hrvatske još ih uvijek ima.

I dalje mirišu nježno i blago, izazivajući osjećaj sjete i nostalgije svaki put kada zapuše vjetar i donese miris njihovih cvjetova. Ja nikada nisam živjela u ulici jorgovana, no isti osjećaj obuzima i mene. Vjerojatno je to razlog zbog kojeg sam i u svoj vrt posadila nekoliko jorgovana, dva ružičasta i jedan bijeli. Ovih su dana u punom cvatu i izgledaju čarobno.

Foto: Nino Šoštarić
Jorgovan je biljka koju najčešče viđamo uz stare obiteljske kuće u predgrađima

BILJKA MOGUĆNOSTI
Iako jorgovan (Syringa vulgaris) svrstavamo u grmove koji mogu narasti između dva i 10 metara, to ne znači da ih ne možemo oblikovati i kao stabla. U tom slučaju sadnicu bismo trebali početi oblikovati što ranije, ili pri kupnji potražiti onu koja već ima dobro oblikovanu barem jednu uspravnu granu. U tom slučaju sve ostale treba ukloniti i ostaviti samo vršne izboje koje i tijekom sljedećih godina treba oblikovati na isti način, sve dok biljka ne dosegne željenu visinu.
Naprotiv, ako želimo kompaktniji rast, tada preduge grane moramo skratiti za 2/3. U tom slučaju moramo strpljivo pričekati cvatnju, jer jorgovan nakon orezivanja ponekad ne cvate i dvije-tri godine.

Foto: Nino Šoštarić
Klasični ljubičasti cvjetovi naprivlačniji su leptirima pa ih zato sade organski vrtlari

BOJE I SIMBOLIKA
Popularnost jorgovana traje već stoljećima, odnosno od vremena kada se proširio Europom iz Male Azije u 16. stoljeću. Osim zbog ljepote, sadili su ga i zbog vrijednog drveta od kojeg se mogu izraditi razne svirale. Danas je to biljka visoke hortikulturne vrijednosti s gotovo 1000 različitih kultivara. U našim krajevima nekako se najviše udomaćio ružičasti jorgovan, iako spektar boja njegovih cvatova pruža mnogo veći izbor, od bijele, ljubičaste, karmin crvene, plave pa čak i žute. Neke od tih boja prati i određena simbolika, pa tako ružičasti jorgovan govori o prvoj ljubavi, a bijeli upućuje na nevinost. Stoga nije neobično što se jorgovani često daruju u buketima.

Foto: Nino Šoštarić
Zanimljive boje i nijanse jorgovana pružaju velike mogućnosti oblikovanja vrta

PČELE I LEPTIRI
U organskom vrtu kao što je moj, jorgovan je doborodošla biljka, jer njegovi cvatovi privlače mnogo leptira. Budući da je rilce leptira prilagođeno sisanju nektara iz duguljastih, trubastih cvjetića, ne odgovara im svaki cvijet. No jorgovan, jednako kao i njemu sličan ljetni jorgovan (Budlea davidii) za njih je upravo idealan, pa ga zato obavezno sade svi ljubitelji organskog vrtlarstva. Iako njegova cvatnja ne traje dugo, ipak ga je lijepo vidjeti i kada ocvate, kao jednostavan elegantni listopadni grm. Ovih dana nude ih i vrtni centri, što je dosta zgodno ako želimo vidjeti boju cvjetova uživo, a ne samo na etiketi. A budući da su uzgojeni u posudama, mogu se bez straha odmah i posaditi.

Foto: Nino Šoštarić
Sadnice jorgovana u proljeće već nose rascvale cvatove, što vrtlarima olakšava izbor boje

>>Jorgovan: biljka koja liječi krv, jetra, probavu, ali i psihičke tegobe

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije