Vrt i balkon

Njega sobnog bilja zimi: Sve biljke trebaju ove tri stvari da bi preživjele

kućno bilje
Foto: arhiva
10.01.2022.
u 06:30

Održavati sobno cvijeće lijepim tijekom cijele godine nije nimalo lagan zadatak. Posebice se to odnosi na zimsko razdoblje kada biljke treba pripremiti na ponešto drugačije temperature i grijane prostorije. Bez obzira na to radi li se o jednogodišnjim ili dvogodišnjim vrstama, trajnicama ili ostalim skupinama bilja, tri osnovna uvjeta potrebna za razvoj tijekom vegetacije su voda, zrak i svjetlost.

Sobne biljke najbolje je držati na temperaturi između 15 i 20 stupnjeva. Nekim biljkama, kao što su primjerice krizantema i limun, odgovaraju i niže temperature, od 4 do 10 stupnjeva pa ih treba smjestiti u hladnije prostorije – objašnjava magistra agronomije Mirna Kožul i dodaje kako je bitno biljke tijekom zime držati dalje od izvora topline. Preporučuje se držati ih u blizini prozora ili balkonskih vrata gdje do njih dopire potrebna svjetlost, a što se tiče zalijevanja, to je najbolje raditi ujutro. – Učestalost zalijevanja ovisi o kojoj se vrsti radi i temperaturi u prostoriji gdje se biljke nalaze, a najbolje je koristiti kišnicu ili prokuhanu vodu. Bitno je da se cvijeće zalijeva odstajalom vodom i da je temperatura vode barem približna temperaturi prostorije u kojoj se nalazi biljka. Zalijevanje hladnom vodom može naštetiti biljkama i zimi i ljeti.

Foto: arhiva

Među bilje koje podnosi puno topline ubrajaju se paprat, orhideje i ciklame. Zimski kaktusi vole više svjetla i hladniji prostor te slabije podnose toplinu. – Aloa vera, fikus, pelargonije i, naravno, božićna zvijezda prigodni su u ovo doba godine. Jednostavni su za održavanje i zahvalni u svim pogledima što se tiče uzgoja – napominje Kožul pa dodaje da zimi najčešće treba paziti da niske temperature i mogući mraz ne oštete biljke. Ako u kućnim uvjetima biljci počnu žutjeti ili otpadati listovi, najprije treba provjeriti supstrat u kojemu se ona nalazi. – Možda je suh ili biljka ima previše topline. U tom slučaju treba smanjiti grijanje i povremeno provjetravati prostorije. Najčešće su greške preobilno ili preslabo zalijevanje i loša pozicija biljke. Drugi veliki problem u njezi sobnoga bilja zimi mogu uzrokovati nametnici. Napadnuti dijelovi biljaka mogu se potom mehanički odstraniti ili se može primijeniti sredstvo namijenjeno za suzbijanje štetnika.

Foto: arhiva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije