najčešća pitanja

Niskoenergetske kuće isplative su i na moru i na kontinentu

niskoenergetske kuće
Foto: Thinkstock
1/4
18.02.2015.
u 13:45

Troškove gradnje niskoenergetskih kuća poskupljuje izolacija, ali sve uloženo se tijekom godina vraća, jer su računi za utrošenu energiju osjetno manji!

Posljednjih nekoliko godina sve više jača svijet o nužnosti kvalitetne gradnje, a niskoenergetske kuće sve su popularnije. Istodobno, koliko gradnja niskoenergetskih kuća košta, gdje su uštede i jesu li one jednako učinkovite u svim podnebljima, najčešća su pitanja koje investitori postavljaju stručnjacima. U suradnji s Tihanom Klofutar iz tvrtke Domusplus rješavamo neke od dilema.

Je li gradnja niskoenergetske kuće skuplja i koliko u odnosu na klasičnu gradnju?

U troškovima konstrukcije (nosiva konstrukcija zidova, stropova i krovište) odnos cijena je isti, ali čim je posrijedi izolacija cijena raste i otprilike je 15 posto veća. Istodobno treba znati da se sve uloženo vraća kroz manju potrošnju energije.

Na što se posebno mora obratiti pažnja tijekom projektiranja i gradnje niskoenergetskih kuća?

Na izolaciju koja je prva prednost, ali i postulat niskoenergetske gradnje. Niskoenergetski arhitektonski koncept također uključuje maksimalno korištenje sunčeve energije što bitno utječe na organizaciju unutrašnjeg prostora. Primarni se stambeni prostori, kao što su kuhinja, dnevni boravak i ostale prostorije u kojima se tijekom dana provodi znatan dio vremena, trebaju orijentirati na jug, odnosno na povoljnije osunčane strane ovisno o mogućnostima orijentacije građevine na parceli i prirodnim uvjetima na parceli. 

 Jesu li niskoenergetske kuće jednako "uspješne" u svim klimatskim zonama Hrvatske?

Svakako. Ono što je u Gorskom kotaru ušteda za grijanje to je, primjerice, u Dubrovniku ušteda za hlađenje. Naime, kuća funkcionira kao termosica te se uštede postižu u “oba smjera”. Osim same uštede energije, važno je naglasiti i ugodnost stanovanja u potpuno suhoj, od zdravih i ekoloških materijala sagrađenoj kući.  

>>Sve o pasivnim kućama: griju se pomoću sunca, aparata u domu i ukućana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije