A zašto ne biste...

Oleander - biljka kao stvorena za najljepšu živu ogradu - svakako isprobajte!

oleander
Flora magazin
19.08.2020.
u 06:49

Cvate atraktivnim cvjetovima svijetle boje u obliku lijevka koji dolaze u skupinama, uz koje dolaze plodovi oblika graha. Cvjetovi mogu biti jednostavni ili ispunjeni, a ovisno o kultivaru ima ih od bijele, žute, crvene, ružičaste pa do boje breskve

Najljepše ljetne kulise, posebno one s naše obale, obavezno uključuju oleander. Ovaj se rod sastoji od samo jedne ili dvije vrste zimzelenog grmlja, čije je prirodno stanište istočna Afrika i jugozapadna Azija.

Cvate atraktivnim cvjetovima svijetle boje u obliku lijevka koji dolaze u skupinama, uz koje dolaze plodovi oblika graha. Cvjetovi mogu biti jednostavni ili ispunjeni, a ovisno o kultivaru ima ih od bijele, žute, crvene, ružičaste pa do boje breskve.

Foto: Flora magazin

Ima usko kožasto lišće zašiljena oblika. Često se može vidjeti u vrtovima, pogotovo na Mediteranu, gdje je zaštitni znak parkova, zelenih površina i vrtova. Sve vrste oleandera su vrlo otrovne i svi dijelovi biljke su jako gorkog okusa. Uzgajaju se na potpuno sunčanim, od bure zaštićenim položajima i u dobro dreniranom tlu.

Dobro podnose sušu, ali bolje uspijevaju na mjestima koja obiluju vodom. U hladnim klimama najčešće se uzgajaju u posudama, a tijekom zime drže se u staklenicima i negrijanim prostorijama.

Dosegne visinu i do 4 m, a širinu do 3 m. Najčešće se koristi kao živica, no sadi se i u skupinama ili kao soliter.

Primjena: najčešće za živicu, u skupinama i kao soliter.

Napomena: Ako previše nabujaju u širinu i visinu, mogu se pomladiti oštrim podrezivanjem u proljeće. Nemaju posebnih prohtjeva što se tla tiče, ali kad se uzgajaju u posudama, potrebno ih je napuniti težim supstratom. Posuda treba sadržavati drenažni sloj od krupnog šljunka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije