TOP 5

Nemate vrt? Evo koje biljke vole da ih uzgajate u stanu!

začinsko bilje, začini, bilje, tegle, bosiljak, origano, ružmarin (1)
Foto: Thinkstock
1/6
17.10.2021.
u 06:46

Želite li jesti namirnice iz svog uzgoja, a niste od sretnika koji imaju vlastiti vrt, pokušajte uzgajati ovih pet biljaka u zatvorenom i nećete požaliti.

Bavljenje vrtlarstvom ima pregršt prednosti. Osim što omogućuje da jedete namirnice iz vlastitog, kontroliranog uzgoja, ujedno je i besplatna antistres terapija. No, što je s onima koji se žale da nemaju gdje zasaditi svoj vrt? Rješenje postoji, pa čak i za male stanove u kojima nema puno mjesta i drugih uvjeta za uzgoj.

Naime, postoje biljke koje praktički da vole da ih se uzgaja u zatvorenim prostorima. Donosimo pet najpopularnijih.

1. Bosiljak

Ovaj začin poznat iz porodice metvice, sa slatkastim okusom, poznat je u našim krajevima. Postoji niz sorti bosiljka koje jednostavno možete uzgajati u posuditi koju bi idealno bilo postaviti uz prozor postavljen na južnom pročelju stana. Voli puno sunca i topline.

Foto: Thinkstock

Osigurajte posudu s dovoljno dobrom drenažom, a zemlja u njoj neka bude vlažna, no nemojte bosiljak "potapati".

Ne zaboravite da se bosiljak sjajno slaže sa sirom, rajčicama, juhama, tjesteninom, pizzom...

2. Aloe vera

Riječ je o biljci s dugim, kožnatim, mesnatim listovima. Posadite je u posudu i uzgajajte na sobnoj temperaturi od oko 21°C i uz mnogo svjetla.

Foto: pixabay

Aloe vera preferira nešto sušu zemlju pa je zalijevajte svako 2 do 3 dana. Ova čudesna biljka umirit će opekline od sunca, ogrebotine i svrbež kože. Samo razlomite njen list tamo gdje je najdeblji i nanesite gdje je potrebno.

3. Rajčice

Ovo omiljeno ljetno povrće, koje je zapravo u biljnoj klasifikaciji voće, odličan je izvor vitamina A, C i K, kao i beta karotena koji štiti kožu od štetnih sunčevih zraka.

Foto: Instagram

Odaberite neku sitniju sortu rajčice koja će biti idealna za vaš mali vrt u stanu. Rajčici treba mnogo topline i svjetla tako da posudu postavite na najosunčanije mjesto u stanu. Zemlja cijelo vrijeme treba biti mokra, no ne i natopljena.

4. Korijandar

Riječ je o osjetljivoj biljci, s "čipkastim" listovima i oporim okusom. Omiljen je to začin u kuhinjama diljem svijeta, počevši od meksičke do indijske i tajlandske, no jednako je omiljen i u Europi.

Foto: Nino Šoštarić

Čuvajte ga od previsokih temperatura jer će se osušiti, no korijandru treba puno svjetla. Najbolje bi bilo da ga posadite pokraj prozora orijentiranog prema istoku. Zemlja neka bude vlažna, no ne i natopljena.

5. Špinat

Lisnata superhrana bit će sretna ako je uzgajate u zatvorenom prostoru! Ne voli ni kad joj je prevruće ni kad je prehladno stoga smjestite posudu na sunčano mjesto i osigurajte joj sobnu temperaturu. Odaberite dublju posudu jer korijen špinata treba više prostora.

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Vrlo brzo uživat ćete u biljci bogatoj proteinima, vitaminima A i K, folnoj kiselini, vlaknima... Namirnica je to koja jača srce, memorijski sustav, a idealna je hrana za trudnice jer pomaže razvoju djeteta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije