DOBRO JE ZNATI

Nema straha od zamrzavanja: Pripremite kompostište za zimu

kompost i lišće
Foto: Thinkstock
31.10.2014.
u 14:00

Kada nastupi zima, kompost treba zaštititi od suvišne vlage sjenom, vrećama ili gradnjom nadstrešnice

Skupljanje prirodnog otpada poput otpalog lišća, uvelog cvijeća, pokošene trave, korova, stare zemlje iz lonaca, usitnjenog granja te kuhinjskog otpada (ostataka voća i povrća, čaja, ljuske jaja) nije samo dobrodošao način recikliranja biootpada, nego i najbolje organsko gnojivo koje poboljšava kvalitetu tla na koju ga nanosite. Usto je još i besplatno!

Dolaskom hladnih dana kompostiranje je i dalje 'u igri'. Stoga ga nemojte zanemariti ili bacati organske ostatke iz kuhinje, vrta ili travnjaka u smeće jer će itekako biti od koristi i u ovo doba godine. Ako nemate posebno ograđen dio u vrtu u kojem skupljate organske otpatke, nabavite posebnu kantu i za manje od mjesec dana ćete imati kompost spreman za upotrebu. Toliko, naime, uz dobre uvjete teče proces razgradnje. Iznimka su jedino zimski mjeseci, kad razgradanja duže traje.

Foto: pixabay

Ako želite imati dobar kompost za proljeće i početak vegetacije, agronom Sunčica Dombaj savjetuje da komposnu sirovinu čim bolje ustitnite kako bi se mikroorganizmi razgraili.

- Usitnjeni materijal je bolja opcija jer se lakše miješa i preokreće što također pridonosi bržoj razgradnji. Počnete skupljati otpalo lišće te ga tijekom zime pospremite, a početkom proljeća pomiješate s kućnim i vrtnim otpadom, odnosno sirovinom koja se nalazi oko vas - objašnjava Sunčica Dombaj. Idealni volumen hrpe za kompostiranje je 1m³ (1mx1mx1m).

Optimalna količina vlage iznimno je bitna za kvalitetu komposta. Previše vlage, naime, guši mikoroorganizme i organski materijal truli, dok premalo vlage zaustavlja proces razgradne i ubija mikroorganizme i pojavljuje se plijesan.

- Povoljna vlaga u kompostu treba biti od 40 do 65%, što u praksi znači da kada kompost stisnemo u šaci iz njega se ne smije cijediti voda. Nakon otvaranja šake, mase se ne rasipa nego ostaju u grumenu - kaže agronomkinja Dombaj. Kada nastupi zima, kompost treba zaštiti od suvišne vlage pokirvanjem vrećama ili sjenom ili pak gradnjom nadstrešnice.

Foto: pixabay

Obavite stoga prije niskih temperatura i leda i snijega temeljitije čišćenje vrta i odnesite sve ostatke povrća i voća te lišća na kompostište jer vam kompost i dalje treba, a i tamo tamo će se brže razgraditi. Dio komposta koji je ostao na gredicama prekrijte slamom, da bi zaštitili tlo od smrzavanja, a povremeno možete i dodati dio komposta tako da odgrnete slamu i ubacite kompost.

Ovo je i dobra zamjena za štihanje jer će u proljeće, budući da ste gredice tretirali kompostom i slamom, zemlja biti rahlija. Sloj komposta će biti izvrstan 'materijal' za sađenje novih, mladih biljki. Između gredica tijekom zime možete staviti i lišće, no kako ga ne bi odnio vjetar, prekrijte ga slojem zemlje – tako će se stvoriti humus koji će učiniti da biljke bolje rastu u proljeće.

>> Kompost možemo napraviti i u našem stanu

Komentara 1

Avatar jimyk127
jimyk127
21:08 31.10.2014.

Hvala na savjetima .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije