KAKO ŠTEDJETI

Redovito čistite led u zamrzivaču, ne ostavljate elektroničku opremu na "stand by"...

ušteda energije
Foto: Shutterstock
1/3
01.04.2015.
u 14:00

Računi za struju mogu se umanjiti ako više koristimo prirodnu svjetlost i štedne žarulje, pazimo na energetske razrede naših kućanskih aparata i razumno uključujemo programe na perilicama

Evo nekoliko savjeta kako se može uštedjeti na potrošnji električne energije u domu:

Prirodna svjetlost
Koristite prirodno svjetlo kad god možete: razmaknite zavjese, podignite rolete i uvijek ugasite svjetlo kada napustite neku prostoriju.

Štedne žarulje
Zamijenite žarulje žarnom ili štednom: traju deset puta dulje i koriste 1/5 manje energije. Kad god je to moguće, perilice uključujte kad je jeftinija struja.

Energetski razred
Odaberite aparate energetskog razreda A i A+. Redovito odmrzavajte zamrzivač hladnjaka jer sloj leda djeluje kao izolacija i povećava potrošnju energije.

Hladnjak
Ne postavljajte hladnjak pokraj pećnice ili perilice posuđa, ni bilo čega što proizvodi toplinu. Hladnjak mora biti odmaknut najmanje 10 cm od zida.

Foto: screenshot/facebook

Stroj za pranje rublja
Izbjegavajte ispiranje rublja na temperaturama iznad 60 °C.

Stroj za pranje posuđa
Nije nužno sve posuđe prati na visokim temperaturama. Očistite posuđe od ostataka hrane kako bi se spriječilo začepljenje filtera i posljedično slabije pranje.

Pećnica
Isključite pećnicu nekoliko minuta prije kraja uporabe.

Termostat
Prilagodite termostat klimatizacijskog uređaja da razlika između unutarnje i vanjske temperature ne bude veća od 5-6 stupnjeva. Idealna temperatura ljeti je 26-27 °, tako i štedite i čuvate zdravlje.

Stand-by
Nemojte držati elektroničku opremu (TV, DVD playeri, računala, punjači i slično) kada nije u uporabi. I oprema na "stand-by" stanju troši struju!

Foto: screenshot/facebook

>>Razdjelnici topline u prosjeku smanjili potrošnju toplinske energije za 30 posto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije