nezahtjevna biljka

Ne uspjevate uzgojiti travnjak? Probajte s mondo travom, sjajna je stvar!

travnjak košnja
Shutterstock
15.05.2021.
u 06:46

Dobro podnosi i potpunu sjenu i polusjenu. Voli plodno, dobro drenirano tlo, ali se i jako dobro prilagođava. Zalijevanje je potrebno samo ako je tlo posve suho, a dobro podnosi i sušu

Mondo trava poznata je i pod nazivom zmijobrad i dolazi s Dalekog Istoka – iz Japana, Koreje i Kine. Tanki listići narastu do maksimalno 40 centimetara, ali se savijaju i polegnu po tlu, pa su idealan pokrivač za sjenovita područja. Lako će se prilagoditi svakom tlu, a najviše joj odgovara ono koje je dobro drenirano. Mnogi je zbog njezina efektnog izgleda stavljaju na rubove cvjetnih gredica.

Listovi se pojavljuju u grudama iz mreže rizoma koji rastu ispod tla. S godinama te nakupine lišća će se spojiti u obliku mekanog gustog tepiha od vlati. U ljeto se javljaju mali bijeli ili svijetlo ljubičasti cvjetići u obliku zvončića nanizanih na stabljici dugoj 5-10 cm, nakon kojih se formiraju sitne tamnoplave bobice.

Foto: Flora magazin

Mondo trava se uzgaja u sjenovitim šumama i šumama Japana i Koreje. Dobro podnosi i potpunu sjenu i polusjenu. Voli plodno, dobro drenirano tlo, ali se i jako dobro prilagođava. Zalijevanje je potrebno samo ako je tlo posve suho, a dobro podnosi i sušu. Može se prihranjivati u vegetacijskoj sezoni, ali nema posebnih zahtjeva. Dosta brzo se širi i možda će ju biti potrebno kontrolirati.

Foto: pixabay

Vrlo je korisna kao pokrivač tla za sjenovite prostore, a gusta mreža korijena jako dobro drži zemlju na mjestima gdje ima otjecanje površinskog sloja tla. Često se koristi kao obrub na cvjetnim gredicama, ali se preporuča stavljanje neke vrste rubnjaka oko gredice kako se ne bi širila na travnjak. Dobra je i za obrubljivanje pješačkih staza i vrlo zanimljiva kad leprša na vjetru. Patuljaste sorte su izvrsne kao pokrivači tla osobito ako vam ne uspjeva travnjak. Može se koristiti i kao zimzelena biljka u posudama bilo samostalno ili izmiješana sa sezonskim biljkama, ljetnicama. Zbog svoje boje i teksture lišća pruža lijepu pozadinu za šarenije biljke. Gotovo nema štetočina niti brige s njom, pa je pogodna za sadnju u prostorima s niskim održavanjem.

Mondo trava je vrlo cijenjena biljka u kineskoj medicini. Koristi se za liječenje suhog kašlja, temperature, žeđi, zatvora uzrokovanog nedostatkom tekućine, poremećaja spavanja i anksioznosti. U kombinaciji s drugim lijekovima koristi se za liječenje dijabetesa.

travnjak košnja
1/10

Postoji još nekoliko vrsta Ophiopogon-a koji su također vrlo interesantni u krajobraznom oblikovanju. Ophiopogon planiscapus je sličan po obliku, ali je dostupan varijetet s tamnoljubičastim gotovo crnim lišćem. Ophiopogon jaburan ima šire lišće i dostupan je u nekoliko varijeteta od kojih su najpopularniji šarenolisnati.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije