štedite novac

Ne bacajte hranu: 4 savjeta kako se odviknuti od te loše navike

bacanje hrane
Foto: Thinkstock
1/5
23.10.2015.
u 13:13

Važno je pravilno čuvati hranu, ne bacati je ako se približio rok isteka trajanja, a u "špeceraj" ići s popisom i držati ga se

Talijani su izračunali kako četveročlana obitelj prosječno godišnje baci oko 100 kg hrane. Evo nekoliko savjeta kako to izbjeći i sačuvati novac, ali i smanjiti količinu hrane u kanti za smeće.

Kupnja s popisom
Prije odlaska u supermarket uvijek napravite popis za kupnju stvari koje trebate i poštujte ga. Velika pakiranja ili akcije "3 za 2" kupujte samo ako ako mogu dugo stajati, poput, primjerice, pakiranja tjestenine. Psiholozi kažu da u kupnju nikad ne smijemo ići gladni jer ćemo kupiti niz beskorisnih stvari.

Pravilno čuvanje hrane
Optimalna temperatura u hladnjaku kreće se od 4-6 stupnjeva. Svaka namirnica mora biti pravilno uskladištena jer će trajati dulje. Hladnjak uvijek mora biti čist i suh kako se ne bi stvarala plijesan.

Foto: pixabay

Provjera roka trajanja
Uvijek provjerite datum isteka. U ostavi ili hladnjaku uvijek na vrh stavite namirnice kojima će rok uskoro isteći i stoga se moraju koristiti prve. Ako na proizvodu piše "Preporučljivo do određenog datuma" ne znači da istječe na taj dan. To je samo opća preporuka. I sljedeći dan je možete koristiti.

Recikliranje hrane
Velik dio skuhane hrane koju danas niste potrošili može se spremiti u zamrzivač. Itekako će dobro doći za koji dan kad nećete stići ili vam se neće dati kuhati. Možete smrznuti paprikaše, različite umake, sarmu, punjene paprike... Od posušenog kruha napravite krušne mrvice ili kockice za guste juhe. Limun i talog kave možete iskoristiti za ekočišćenje u kuhinji.

Foto: pixabay

>>Za što sve možete koristiti rižu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije