ZA USPJEŠNIJI VRT

Navodnjavanjem možete povećati prinos nasada i do 50%

navodnjavanje
Foto: Thinkstock
1/8
29.04.2016.
u 08:30

Zbog svoje visoke cijene navodnjavanje je još uvijek nedovoljno rasprostranjeno kod nas. No, gledano dugoročno i te kako se isplati

Dobro sjeme, presadnice te supstrat i klimatski uvjeti nisu najbitniji faktori za uspješan rast biljaka. Jer, ako nema vode, odnosno redovitog zalijevanja, onda svi prethodni uvjeti neće biti dostatni da biljka dobije tekućinu koju gubi isparavanjem i cijeđenjem tla.

Usto, kiša najčešće ne zadovoljava potrebe zasađenog bilja za vlagom. Stoga je, s obzirom na velike površine nasada, u komercijalnoj proizvodnji bilja vrlo čest sustav navodnjavanja – tako će zasađene kulture dobiti potrebnu količinu vlage za rast, razvoj, prehranu te povećanje uroda.

Osim optimalnog uroda, brojne su druge prednosti navodnjavanja – tako se štedi i vrijeme koje bismo potrošili zalijevajući, a nasadi se ravnomjerno opskrbljuju vodom.

Foto: pixabay
Sustav navodnjavanja (ovdje navodnjavanje kišenjem) jedan je od osnovnih uvjeta u komercijalnoj poljoprivrednoj proizvodnji

Prilagodite navodnjavanje vrsti kulture

Stručnjaci tvrde da navodnjavanje povećava porast prinosa i do 50 posto, što će vam potvrditi i mnogi uzgajivači. Isto tako, odmah će vam reći i kako je takav sustav prilično skup te je gotovo nemoguće ugraditi ga bez dobre ušteđevine ili kredita. Nažalost, iako je navodnjavanje neophodno i jedan od osnovnih uvjeta za one koji se bave intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, kod nas je ono još uvijek zastupljeno u malom omjeru.

No broj obradivih poljoprivrednih površina “pokrivenih” nekim od kontroliranih sustava zalijevanja ipak polako raste. Uvođenje sustava zahtijeva temeljito informiranje, konzultiranje sa stručnjakom te nabavu potrebnog materijala. Sustav biramo s obzirom na vrste i starost zasađene kulture, njihov prinos, veličinu površine nasada, kakvoću i konfiguraciju tla (osunčanost, kosinu, izloženost vjetru, visinske razlike... ) te klimatsko okruženje (temperatura, količina i raspored padalina). Valerija Pokos Nemec, viša stručna savjetnica iz Savjetodavne službe Varaždinske županije, navodi nekoliko bitnih kriterija da bi navodnjavanje bilo učinkovito:

Foto: pixabay
Pumpe su bitna karika u navodnjavanju jer pomažu tjeranje vode od sremnika do cijevi ili raspršivača

Bitno je bilje i noću zalijevati

– Sustav mora imati i mogućnost noćnog navodnjavanja kako bi se spriječio termički šok biljaka, zatim optimalno korištenje struje i vode zahvaljujući automatskoj regulaciji i isključivanju sustava u slučaju kiše, uštedu vremena i radne snage, pružajući tako biljkama konstantnu i idealnu njegu te maksimalnu izdržljivost sustava u svakoj situaciji, pa i za izuzetno vrućih i sušnih ljeta – kaže agronomkinja.

Najrasprostranjeniji su sustavi navodnjavanja miniraspršivačima, navodnjavanje “kap po kap” te navodnjavanje kišenjem, a postoji i sustav podzemnog navodnjavanja u kojem se voda dovodi otvorenim kanalima ili podzemnim cijevima do korijena biljke.

– Pri navodnjavanju kišenjem tehničkom opremom omogućuje se dovođenje vode na navodnjavanu površinu simulirajući prirodnu kišu. Voda je u sustavu kišenja pod tlakom te izlazeći kroz mlaznicu prska tlo i/ili biljke – kaže Valerija Pokos Nemec.

Foto: pixabay
Timerom namještate tempo, vrijeme i količinu kapanja vode što je pravo rješenje za vaš vrt kada ste na godišnjem odmoru ili putu

Ovakav sustav najviše se koristi u navodnjavanju vrtova i parkova. U navodnjavanju miniraspršivačima voda na tlo pada u obliku malog mlaza ili maglice. Od navodnjavanja kišenjem razlikuje se, otkrila nam je agronomkinja, po tome što sustav radi pod manjim tlakom i što se navodnjava samo dio površine gdje se razvija glavna masa korijena.

Treća metoda, navodnjavanje “kap po kap”, koja se više koristi u povrćarskoj i cvjećarskoj proizvodnji u zaštićenom prostoru ili na plantažnoj voćarskoj proizvodnji na otvorenom, temelji se na postavljanju plastičnih cijevi koje imaju izbušene rupice kroz gredice i po tlu. Na taj se način sporim, ali optimalnim tempom vlaži tlo. Ovom se metodom najpreciznije može dodavati voda potrebna tlu.

>>Navodnjavanje oranica je ključ njihova uspjeha

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije