sjajan izbor

Našli smo 7 sobnih biljaka koje će uspjeti i onima kojima sve druge biljke uvenu

ljekovito bilje začini
Thinkstock
11.11.2023.
u 07:00

Sabljica ili svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata) jedna od najizdržljivijih sobnih biljaka, može tolerirati većinu (ne)uvjeta. Sa svojim uspravnim lišćem koje gotovo izgleda umjetno, sjano nadopunjuje sve stilove uređenja interijera

Želite se priključiti trendu zelenog doma, ali vam uvijek sve biljke uvenu? Ove sobne biljke nisu zahtjevne, a dodaju bujnost i boju svakom domu domu. Jedino na što trebate misliti je da ih s vremena na vrijeme - zalijete.

Jedna od njih svakako je peperomija. Ponekad se naziva gumenom biljkom ili paprovicom, peperomija je vrlo česta kućna biljka upravo zbog svoje nezahtjevnosti i predivnog ukrasnog lišća. Ova zanimljiva biljka porijeklom je iz tropske klime. Rod peperomija obuhvaća preko tisuću trenutno zabilježenih vrsta. Sigurno postoji barem jedan koji bi dobro uspio u vašem domu. Posebno voli polusjenu, a pretjerano izlaganje svjetlosti može dovesti do tamnjenja lišća. Ne treba puno vlage ljeti jedovoljno zalijevati je jednom tjedno, zimi tek toliko da se ne osuši.

Foto: pixabay

Kineski dolar (Pilea peperomioides) sobna je biljka koja se lako uzgaja i podnosi gotovo sve uvjete. Spororastuća je sobna biljka, a odličan je komad za popuniti prazan kutak. Ta izdržljiva biljčica naziva se i biljka misionara jer ju je četrdesetih godina prošlog stoljeća norveški misionar Agnar Espegren iz Kine donio u Norvešku, a uskoro se proširila i u druge skandinavske zemlje te Europu. Kineski dolar sobna je biljka koja raste sporo i naraste do 30 centimetara. Izgleda kao nježna biljka, ali zapravo je vrlo otporna i laka za njegu.

Foto: pixabay

Trolisna lozica (grožđani bršljan) lako se uzgaja, oprašta ako ga zaboravite zalitii i dodaje dašak tropskog pojasa u bilo koji prostor. Ova penjačica spada u porodicu loza i ima bujan rast.Na lisnoj stabljici smještena su tri zelena,oštro nazubljena lista čije je naličje obraslo sitnim dlačicama. Ljeti je možemo držati na otvorenom,na sjenovitom mjestu. Ako je držimo na toplom mjestu ,trebamo često prskati listove. Od proljeća do jeseni zalijevati je obilno, zimi rijetko. Razmnožava se reznicama.

ljekovito bilje začini
1/16

Difenbahijaje vrlo dekorativni sobni cvijet koji se sadi u posude sam. Prepoznatljiva je po svojim duguljastim ovalnim listovima, koji su prošarani bijelom i zelenom bojom. Ne voli izloženost direktoj svjetlosti, a voli da joj je toplo (iznad 20 stupnjeva). Ukoliko ju izložite nižim temperaturama tada mora tlo biti relativno suho i ne smije se biljka ponovo naglo izložiti visokoj temperaturi već postepeno.

Foto: Promo fotografije

Sabljica ili svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata) jedna od najizdržljivijih sobnih biljaka, može tolerirati većinu (ne)uvjeta. Sa svojim uspravnim lišćem koje gotovo izgleda umjetno, sjano nadopunjuje sve stilove uređenja interijera. Radi se o zimzelenoj trajnici koju je iznimno jednostavno održavati. Često se drži kao sobna biljka, a doprinosi čišćenju zraka.

Filodendroni su jedna od najlakših sobnih biljaka za uzgoj. Bez obzira odaberete li uspravne ili penjajuće vrste, oni su savršeno sretni u kućnom okruženju. Čak su i vrtlari početnici obično uspješni u uzgoju ovih biljaka. Nije im nužno osigurati potporu, i bez nje će se snaći.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

ZZ biljka (Zamioculcas zamiifolia)  je sukulentna biljka porijeklom iz Afrike. Pravi hit postala je krajem dvadesetog stoljeća, zahvaljujući nizozemskim uzgajivačima biljaka, koji su je počeli masovno prodavati. Istovremeno liči na paprat i na sukulent, i zbog interesantnog izgleda i lakog održavanja često se koristi za uređenje enterijera te ju u svom domu imaju čak i mnogi neljubitelji sukulenata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije