Bio otpad

Napravite svoj kompost i tako poboljšajte kvalitetu tla u svom vrtu

kompost
Foto: Shutterstock
1/2
04.03.2015.
u 09:45

Iskusni vrtlari kažu kako je kompost najbolje gnojivo za svaki vrt i svaki ga vrtlar može napraviti

Kompost je organski materijal koji prolazi kroz proces razgradnje. Kompostiranjem se organski otpaci "pretvaraju" u visoko vrijedno gnojivo bez kojeg je teško zamisliti vrt. Dodavanjem komposta se, osim opskrbe hranivima, tlu poboljšava struktura, sposobnost obrade i vodenozračni kapacitet. Povećava se sadržaj humusa i potiče rad flore i faune tla.

No, da bi se taj složeni proces kvalitetno događao evo i nekoliko savjeta koji mogu pomoći. Kompost valja pokriti, jer ako je duže vrijeme izložen kiši, vrijednost hranjivih tvari opada. Kompost treba zaštiti i od životinja, posebno od psa i mačaka, jer njihov izmet može potaknuti razvoj štetnih mikroorganizama. S vremena na vrijeme treba ga i prorahliti.

Osim biljnih otpadaka, u kompost se može staviti i manja količina pepela ili piljevine, izmrvljene ljuske od jaja, talog kave... U kompost ne valja stavljati kosti ili ostatke mesa, jer se teško razgrađuju. 

Inače, kompost se može napraviti i u stanu i nema straha od neugodnih mirisa. S obzirom kako o otpadu sve više razmišljamo, ovo je dobra prigoda da smanjimo količinu smeća i napravimo nešto korisno. Tako na kanti u koju raditi kompost napravite sa strane nekoliko rupa da se može zračiti, i biljne otpatke pomiješajte s nekoliko osušenih grančica i lišća. Svakih nekoliko dana, kompost lagano prorahlite.

>>Začinski vrt na balkonu, terasi ili vrtu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije