Voćnjak bez otrova

Nametnika se riješite starim receptima: koprivom, stolisnikom i lukom!

vocnjak
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
30.04.2014.
u 00:00

Suzbite nametnike u svom voćnjaku na ekološki način! Jezgričavo voće, poput jabuka i krušaka, često napadaju lisne uši, a protiv njih možete se jeftino i učinkovito boriti koprivom.

Naberite veću količinu kopriva i ostavite je tjedan dana u kišnici.

Procijedite i ulijte tekućinu u raspršivač pa time poprskajte voćke. Kovrčavost lista najčešći je problem kod nasada bresaka, a za rješavanje tog problema učinkovito je mlijeko.

Poprskajte zaraženu voćku, učinak je nevjerojatan. Mlijeko pomaže i kod uništenja plijesni pri nasadima kupina. Protiv žutih mrava na voćkama možemo se boriti pelinom koji odstoji u vodi 2 dana.

Tom otopinom treba poprskati voćke, a ujedno ćemo ih zaštiti protiv gusjenica i grinja. Rabarbara je izvrsna protiv crvenih ušiju posebno na višnjama i bazgi.

Voćnjak se može tretirati i otopinom različitog bilja, poput stolisnika koji će sprečavati gljivična bolesti, ljuske luka odlične su za sprečavanje trulenja i tjeranja mušica, a češnjak će se izvrsno boriti s gljivičnim bolestima breskve i plijesni, raka.

Šetajte se i pregledavajte svoj voćnjak, a na svaku anomaliju odmah reagirajte.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije