28.11.2015. u 08:30

Lanene sjemenke ili ulje svakako bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a obloge od lana upotrebljavati za otekline, kožne nečistoće, ubode insekata ili zmija...

Lan je od davnina poznat lijek za liječenje dišnih, kožnih i probavnih bolesti. Kao kultivirana biljka još iz kulture starog Egipta i Mezopotamije, oko 5000 godina prije naše ere, uzgajala se za hranu i za dobivanje vlakna – platna. Latinski dio njegova naziva, usitatissimum, znači “puno koristi” te puno govori o toj biljci koja se rabila za proizvodnju platna, konopa, odjeće, kao hrana ...

Sjeme lana poznato je kao prirodan način za uklanjanje povišene masnoće, a ujedno okrepljuje cijeli organizam s njemu neophodnim sastojcima potrebnima za rast stanica i ravnotežu metabolizma masnoće. Lanene sjemenke danas bi svakako valjalo uvrstiti u prehranu, a evo najvažnijih razloga zašto: lan sadrži masnu kiselinu omega 3 (alfalinolenska kiselina, linolenska kiselina, u lanu ima 7 puta više masne kiseline omega 3 nego u orahu, omega 3 štiti srce od srčanih bolesti itd.), koju naš organizam mora unositi hranom jer je sam ne može sintetizirati.

Foto: pixabay

Ljekovita svojstva omege 3: djeluju na metabolizam masnoća (snižava kolesterol, trigliceride, a povećava dobar kolesterol itd.), štite srce i mozak od udara, uravnotežuju krvni tlak, sprječavaju zgrušavanje krvi, razvoj autoimunih bolesti, smanjuju rizične faktore nastanka karcinoma i rast arteroskleroze, otklanjaju iz tijela teške metale itd.

Lignani iz lana su skupina fitoestrogena koji se pod djelovanjem bakterija u crijevnoj flori pretvaraju u jake tvari sličnog djelovanja kao što su hormoni, a u organizmu djeluju kao antimikotici – protiv razvoja gljivica, antimitotici – protiv pretjerane diobe stanica, antioksidanti – u borbi protiv slobodnih radikala, imaju antikancerogeno djelovanje kod karcinoma dojke, sluznice maternice, endometrije, prostate itd., sprječavaju nastanak tromba te su dobra zaštita za srce, krvne žile itd.

Sluz lana (mucilaginoz ili muculaginosum) je ljekovito prirodno viskozno sluzavo sredstvo (neškodljivo) koje liječi sluznice naših unutarnjih organa tako da na njima stvara finu presvlaku koja štiti od raznih iritirajućih faktora i upalnih stanja (upale sluznice usta, želuca, jednjaka, crijeva, kod katara želuca, crijeva, mjehura – divertikuli – mokraćnih puteva, a liječimo tako da 20 grama sjemena močimo u 1 litri vode oko 6 sati i pijemo tijekom dana).

Pomaže i u kriznim stanjima jakih zatvora tako da se može rabiti kao klizma i kao namirnica koja svojom sluzi i vlaknima potiče na rad peristaltiku crijeva, stvarajući ujedno i neophodnu kliznost same stolice (što je vrlo važno kod osoba koji imaju tegobe s hemoroidima, sjeme lana djeluje nakon 2-3 dana te je za što bolje liječenje potrebno najprije klistirom od kamilice isprazniti crijeva i nakon toga uzimati laneno sjeme).

Foto: pixabay

Nadalje, sluz lana umanjuje bol te se u obliku obloga (laneno brašno, mljevene sjemenke lana itd.) rabi kod raznih vrsta kožnih čireva (za sazrijevanje), apcesa, gnojnih rana, flegmone, oteklina, raznih kožnih nečistoća, ugriza zmija i insekata, uraslih noktiju, jakog kašlja itd. Laneno brašno rabimo za pripremu lanene kaše (za pripremu obloga itd.), koju pripremamo tako da miješamo brašno s vrućom vodom ili kuhamo.

Ulje sjemenki lana je najprirodnije i najstarije ljekovito sredstvo za vanjsku uporabu kojim se liječe razne opekline kože (laneno ulje miješa se s vapnom (kreč) i vodom (Linimentum Calcis – Linimentum ad combustiones) te se takva emulzija rabi za liječenje opeklina itd.), jača imunitet, liječi vaginalne infekcije, giht, reumatoidni artritis, gubitak memorije. Laneno ulje je dobar kozmetik te se rabi za prirodnu kozmetiku lica zajedno s medom.

Preventivnim uzimanjem sjemena lana možemo spriječiti nastanak arteroskleroze krvnih sudova, arteroskleroze koronarnih žila, žučnih i bubrežnih kamenaca... Kontraindikacije: Kod konzumiranja većih količina sjemena lana ili brašna od sjemena može doći do trovanja. Priprema lanenog sjemena za liječenje mora biti uvijek neposredno prije uzimanja, zbog sklonosti mljevenog sjemena da se užegne.

*Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom u prilogu Dom&vrt!

>>Ladolež, romantični puzavac, melem je za krv, crijeva, jetru i žuč

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar jutarnji listovi
jutarnji listovi
13:35 28.11.2015.

Indijska konoplja je bolja

GE
gerakosna
15:27 28.11.2015.

Samo bi jos dodo da mješanje lanenog ulja sa svježim kravljim sirom je odliično za imunitet. Googlajte

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije