Za ljepšu okućnicu

Za vrtne staze odaberite materijale koji ste već koristili u gradnji kuće, ograde ili sjenice

vrtne staze
Foto: Shutterstock
1/3
01.04.2015.
u 08:30

Vrtne staze, uz svoju osnovnu funkciju, mogu izgledati vrlo dekorativno i naglasiti ljepotu vašeg eksterijera. Valja ih pomno isplanirati

Želite obnoviti ili napraviti vrtne staze, evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći da se posao obavi kvalitetno i oku ugodno. Da bi se zadovoljio estetski kriterij, izbor materijala za vrtne staze neka ima poveznicu s materijalom od kojeg je djelomično ili u cjelosti građena kuća, ograda ili vrtna sjenica. Najčešći materijali su kamen, cigla, šljunak, pijesak ili drveni panjevi, a zanimljivo izgleda i kombinacija materijala.

Staze treba pomno planirati, a kad se već ulažu sredstva u njihovu gradnju, dobro se posavjetovati i sa stručnim osobama. Strogo postavljene staze vizualno smanjuju prostor. Staze ne trebaju biti preširoke, ali ni preuske. Ako se radi o klasičnim stazama za klasičnu uporabu, pejzažni arhitekti preporučju širinu od 60 cm. U manjim prostorima vrtne staze ne smiju vizualno opterećivati eksterijer.

Ako je odluka pala na kamene staze, valja izbjeći svijetli i jako glatki kamen, jer odražava sunčane zrake i može biti klizak. Ako razmišljate od polaganju drvenih panjeva kroz svoje dvorište, vrt ili voćnjak, najbolje je odabrati panjeve od bukve.

Betonske staze nemojte bojati specijalnim bojama, to izgleda neestatski. Zimi vrtne staze ne smiju se zasipati soli, jer to šteti bilju. Na kraju svake zime vrtne staze valja pregledati i popraviti eventualna oštećenja nastala tijekom zime.

Foto: screenshot/facebook

>>VIDEO Top pet besplatnih programa za uređenje vrta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije