uzgoj povrća

Najčešća paprika u nas - babaura - nikad ne može biti ljuta

paprika
Arhiva VL
01.08.2021.
u 07:00

Uz dovoljno topline i vlage, paprike rastu brzo, gotovo naočigled. Tako je to ljeti. U svom maksimumu paprika nosi i mnoštvo teških plodova pa nije loša ideja osigurati joj i potporanj kako se ne bi prevrnula

Ako ste zasadili u vrtu ili na balkonu paprike bliži im se vrijeme dozrijevanja. Da bi plodovi bili kvalitetni bitno je biljkama osigurati sve uvjete. Paprike vole vodu. I neće im smetati ljetni pljuskovi ,no ono što može usporiti rast paprike jest temperatura. Sve dok je ona viša od 15 stupnjeva, biljka raste, a kada temperatura padne, počinje faza koju nazivamo mirovanjem. Ako ih kojim slučajem uzgajate u posudama, na balkonu ili terasi, slobodno ih tijekom zime smjestite unutra, na toplo i svijetlo mjesto i one će nastaviti rasti još mjesecima.

Uz dovoljno topline i vlage, paprike rastu brzo, gotovo naočigled. Tako je to ljeti. U svom maksimumu paprika nosi i mnoštvo teških plodova pa nije loša ideja osigurati joj i potporanj kako se ne bi prevrnula. To je svakako dobar način, no nije i jedini. Još je jednostavnije u početku sadnje na isto mjesto posaditi dvije presadnice. Kada narastu međusobno će se podupirati pa potporanj neće biti ni potreban. Osim toga i plodnost će biti veća jer kukci prenose pelud s jednog cvijeta na drugi.

Foto: screenshot/facebook

Paprika babura je najčešći tip, blago izdužena i obla. Zanimljivo je da u njoj nema kapsicina, tvari koja paprikama daje ljut okus, pa je najčešće koristimo u svježim salatama.

Foto: Arhiva VL

Kod ostalih tipova ta se tvar može naći u većoj ili manjoj koncentraciji, no uvijek u zrelijoj fazi, dakle tek kada plod pocrveni. Zbog toga ih i koristimo za pripremu ajvara, pinđura ili za kiseljenje. Iako se mogu kiseliti svi tipovi paprika, kod nas se u tu svrhu najčešće koriste one šiljasta oblika, odnosno tipa rog ili kapija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije