Projekt 'Zlata vrijedan'

Najbolji OPG – U petak u Ribniku svečana dodjela poljoprivrednog Oscara

OPG
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/4
10.09.2014.
u 12:00

Posebna godina – Izbor je pokrenut prvi put i to upravo u godini koju je FAO proglasio Međunarodnom godinom obiteljskih gospodarstava

– To je poljoprivredni Oscar – najavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina svečanu dodjelu nagrade za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koja će prvi put biti uručena ovog petka. Ta je nagrada kruna projekta “Zlata vrijedan”, koji su u lipnju pokrenuli Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede birajući najbolji OPG u 2014. godini.

Sedmeročlani žiri jučer je donio odluku koja su tri obiteljska gospodarstva najbolja od ukupno 21 nominiranog (svaka županija te Grad Zagreb imali su po jednog predstavnika). U serijalu reportaža, koji je potrajao do 1. rujna, Večernji list predstavio je sve nominirane poljoprivrednike.

"Imali smo težak posao"

Izbor za najbolji OPG, a u Hrvatskoj ih je više od 200 tisuća, pokrenut je u godini koju je FAO proglasio Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. – Imali smo težak posao – kazao je jedan od članova žirija, predsjednik Poljoprivredne komore Matija Brlošić.

Valjalo je žiriju, kojim je predsjedao zamjenik glavnog urednika Večernjaka Stjepan Blažević, a u kojem su bili još i voditelj Plodova zemlje Vlatko Grgurić, predsjednik Zbora agrarnih novinara Martin Vuković, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika Jan Marinac, ravnatelj Savjetodavne službe Hrvoje Horvat te glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Miroslav Kuskunović – odlučiti jesu li bolja gospodarstva s dugogodišnjom tradicijom, ona velikih proizvođača ili pak gospodarstva mladih poljoprivrednika...

Serijal tekstova imao je više od pola milijuna čitanja

– Ne pamtimo ovoliki interes za tematiku poljoprivrede – rekao je glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić potkrijepivši te riječi brojčanim pokazateljima – serijal tekstova o OPG-ovima na portalu Vecernji.hr imao je više od pola milijuna čitanja.

Svečana dodjela poljoprivrednog Oscara bit će na imanju Srce prirode u Ribniku nedaleko od Karlovca. Urednik projekta Mario Sedmak najavio je da će Hrvatska televizija na Prvom programu u nedjelju 14. rujna u 18.15 sati emitirati snimku s dodjele nagrade najboljima. Uz Hrvatsku zajednicu županija i Grad Zagreb, HRT je jedan od partnera projekta “Zlata vrijedan” .

Komentara 1

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
13:45 10.09.2014.

Hm, kako su hrvatski poljoprivrednici ostali jedino Todorić i Štef iz Pržogrmaca, odluka ovolikog žirija uz ovoliku medijsku pompu, nadam se da neče biti teška. Naravno, bez obzira tko bio pobjednik, kasnija klopa i cuga ide na račun Štefa, jer je Todorić nešto sada malo bez love, jer mu je helikopter na remontu u Ukrajini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije