sjajan ukras

Najbolja penjačica za početnike ima opasno ime - orlove kandže

orlove kandze
Flora magazin
02.06.2021.
u 06:22

Orlove kandže imaju vrlo neobične cvjetove s izraženim prašnicima, a najzanimljivije i najprivlačnije je to što njezini cvjetovi predvečer otpuštaju ugodan slatkast miris koji podsjeća na miris meda

Kao višegodišnja penjačica orlove kandže česta su i omiljena biljka u našim vrtovima. Možemo ju sresti u seoskim vrtovima isto kao i u gradskima ili čak i na balkonima i terasama. Lonicera pripada porodici Caprifoliaceae. Hortikulturni hibrid nastao je križanjem L.sempervirens iz Japana sa L.hirsuta iz Sjeverne Amerike.

Foto: Flora magazin

Orlove kandže imaju vrlo neobične cvjetove s izraženim prašnicima, a najzanimljivije i najprivlačnije je to što njezini cvjetovi predvečer otpuštaju ugodan slatkast miris koji podsjeća na miris meda. Iz tog je razloga poželjno, ako postoji mogućnost, smjestiti Loniceru na pergoli ispod koje je određeno mjesto za sjedenje u večernjim satima.

Foto: pixabay

Ova je biljka dosta zahvalna u održavanju te je stoga primjerena i za početnike u vrtlarstvu. Neke vrste kao “Lonicera x tellmanniana” cvatu već krajem proljeća u prekrasnim žuto-narančastim bojama.

Primjena: za stvaranje zelenih pregrada, prekrivanje žičanih ograda, natkrivanje pergola i u posudama na balkonu ili na terasi. Napomena: kako se ne bi previše razbujala ili izašla iz forme, s vremena na vrijeme ju orežite, najbolje u kasno proljeće.

Komentara 1

ŠO
Šokac1
11:23 02.06.2021.

Dao sam komentar o tuđici ("kandža") u hrvatskom jeziku, čisto benigni komentar, a izbrisali ste ga. Zašto ? Da li je to "direktiva" da se hrvatski književni jezik mora pomalo utapati u "regionu" ? Pa, s nadom čekam da postanemo dijelom europskoga Schengenskog prostora i separiramo se konačno od "Zapadnog Balkana" !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije