prirodna ljepota

Najatraktivniji ljetni cvijet - plamenac, možete uspješno uzgojiti sami

Shutterstock
22.06.2021.
u 07:00

Phlox znači plamen – njeni sitni cvjetovi, koji se javljaju u proljeće, mogu biti jarke ružičaste, ljubičaste poput lavande, crvenkaste ili bijele boje. Specifično za plamenca je što je cijela biljka blago dlakava

Osim što su plamenci trenutni hit kao dekoracija u uređenju interijera (i ljetni rekvizit na moru i u bazenu), postoji i biljka koje dijeli ovo ime. Čest je stanovnik naših vrtova, a odlikuju ga jarke, impresivne boje. Plamenac (Phlox) je ime roda biljaka iz porodice jurničevki, podrijetlom iz Sjeverne Amerike.

Foto: Shutterstock

Većinom je riječ o trajnicama, ali ima i jednogodišnjih biljaka. Upravo je boja ta koja je inspirirala naziv biljke plamenac. Naime, phlox znači plamen – njeni sitni cvjetovi, koji se javljaju u proljeće, mogu biti jarke ružičaste, ljubičaste poput lavande, crvenkaste ili bijele boje. Specifično za plamenca je što je cijela biljka blago dlakava.

Foto: Shutterstock

Plamenac se voli sunčati, stoga je prikladno mjesto u vrtu za njega osunčano. Razmnožava se reznicama koje se režu od proljeća pa do ljeta ili dijeljenjem biljke. Među omiljenim vrstama su puzavi plamenac ili Phlox subulata (koji je niska biljka, kao što samo ime govori) te visoki (Phlox paniculata) koji raste u obliku grma i može dostići visinu od skoro dva metra. On cvate cijelo ljeto, ali preferira polusjenu. 

Foto: Shutterstock

Vrsta jednogodišnjeg plamenca koji je čest u vrtovima je Phlox drummondii, s blago mirisnim cvjetovima skupljenim u cvatu (javljaju se ljeti na stapkama visine 30 cm. Odlikuju se širokom paletom boja, a dodatnu im ljepotu daje kontrastnom bojom oslikan središnji dio.

Foto: Shutterstock

Phlox douglasii je pak zimzelena trajnica koja raste do deset centimetara visine i do 30 centimetara širine. Sitnih je, igličastih listova koji ostaju zeleni tijekom cijele godine. Njegovi su cvijetovi zvjezdastog i srcolikog oblika bijele ili ružičaste boje.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije