Izložba cvijeća

Na skorašnjem Floraartu procvjetat će 200 tisuća cvjetova

13.03.2019.
u 10:33

Ovogodišnje izdanje održat će se na Bundeku od 13. do 19. svibnja, a manifestacija koju posjete stotine tisuća ljubitelja cvijeća i cvjetne umjetnosti iz cijele Europe još jednom će pokazati čarobnu ljepotu prirode

Na zagrebačkoj Kajzerici, u rasadnicima Zrinjevca, ovih je dana posebno radno, veselo i užurbano. Naime, počele su pripreme za 54. Floraart, najveću i najdugovječniju izložba cvijeća u ovom dijelu Europe.

Vrtlari i radnici koji rade sa sadnicama, arhitekti te svi uključeni u ovaj veliki projekt s veseljem počinju stvarati bajku koja godinama u Zagreb privlači sve veći broj turista i zaljubljenika u cvijeće i prirodu. Kako bi svi cvjetni aranžmani bili spremni na vrijeme tim iz Zrinjevca već neumorno radi.

Priča ovogodišnjeg Floraarta počela je već u rujnu kada su naši projektanti osmislili prostor i cvjetne gredice za izložbu. Krajobrazni arhitekti odlučuju koje vrste, koje boje i u kojoj količini idu na koju lokaciju. Njihov zadatak stvoriti je neku formu u kojoj će ta biljka dati najveći efekt boja i mirisa, što je svojevrsna umjetnost!

 

– objašnjava dipl.ing.agr. Vesna Čuljat iz zagrebačkog Zrinjevca koji je organizator međunarodne izložbe te dodaje:

Vodi se briga da sve cvatuće vrste budu u punom cvatu početkom svibnja, što znači da se sa sadnjom počelo već u veljači, a užurbano sadimo i ovih dana. Biljkama se pristupa pažljivo i planski, a na Floraartu ćemo uživati u ljepotama više od 200.000 cvjetova!

Već 54 godine Zagrepčane i njihove goste svakog proljeća uveseljava međunarodna vrtna izložba Floraart. Ovogodišnje izdanje održat će se na Bundeku od 13. do 19. svibnja, a manifestacija koju posjete stotine tisuća ljubitelja cvijeća i cvjetne umjetnosti iz cijele Europe još jednom će pokazati čarobnu ljepotu prirode.

Na Bundeku će izlagati cvjećari iz Hrvatske i Europe, a dodijelit će se nagrade u čak 26 kategorija uključujući one za izlagače biljnog materijala i najljepši kućni vrt.

Tim od 15 vrtlara svakoga dana posadi oko 12.000 komada sadnica. Biljke se strojno i ručno sade s posebnom pažnjom svakog radnog dana i spremaju u staklenike, vikendom se radi prihrana i posebni zahvati koje pojedino cvijeće zahtjeva. Budući da sve cvjetne vrste ne cvatu jednako dugo niti u istim uvjetima, sadnice se sade prema posebno pripremljenom i promišljenom rasporedu. Vrijedna ekipa iz Zrinjevca upravo ovih dana sadi dvije vrste, vodeniku i ukrasnu kadulju.

Stotine ljudi uključeno je svakodnevno u ovaj veliki projekt koji ostavlja nestvaran dojam zahvaljujući kojem će zagrebački Bundek početkom svibnja biti najljepši park Europe. Brojni popratni sadržaji ovogodišnju će izložbu izdvojiti od sličnih te Zagreb pozicionirati u vodeći grad kad je ovakva izložba cvijeća u pitanju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije