Zaštita bilja

Na pepelnicu mislite i prije pojave simptoma

Na pepelnicu mislite i prije pojave simptoma
Dom i vrt
27.05.2013.
u 00:10

Preporuka je izabrati fungicid koji će suzbiti pepelnicu u svim značajnijim kulturama, npr. Domark 40 ME

Rajčice, paprike, krastavce, dinje, lubenice, ukrasno bilje i voćke u vrtovima, okućnicama i intenzivnim proizvodnim sustavima svake godine napada pepelnica. Pepelnica je, uz plamenjaču, najznačajnija bolest kulturnog bilja koju uzrokuju patogene gljivice iz porodice Erysiphaceae. Obuhvaća velik broj različitih vrsta, karakterističnih za pojedine kulture, ali simptomi su vrlo slični i lako prepoznatljivi.

Šire se biljkom

Na zaraženim biljkama pojavljuju se pepeljaste prevlake, ponajprije na lišću i stabljikama. Pepeljaste prevlake intenzivnije se pojavljuju na donjim listovima, iako se pepelnica može pojaviti na svim nadzemnim biljnim dijelovima. Kako se bolest razvija, šire se pa mogu prekriti cijelu biljku, a zaraženi listovi i biljni dijelovi požute, suše se i otpadaju. Osim simptoma koji umanjuju vrijednost kulturnog bilja, osobito kada se radi o ukrasnom bilju, najveći utjecaj pepelnica ima na urod, koji se, bez provođenja mjera zaštite može umanjiti i za 70%. Pepelnica se lako pojavljuje i razvija u uvjetima visoke vlage i povoljnih temperatura (25-28C). Kiše joj, za razliku od plamenjače, ne odgovaraju jer ispiru spore s biljaka. No, samo nekoliko dana bez kiše dovoljno je da se pepelnica intenzivno proširi u povrtnjacima, voćnjacima i poljoprivrednim nasadima.

Suzbijanje za uspjeh

Suzbijanje pepelnice obvezna je mjera bez koje uspješna proizvodnja nije ostvariva. Mjere kontrole podrazumijevaju pridržavanje plodoreda, optimalnu gnojidbu dušikom, uništavanje biljnih ostataka i ostale agrotehničke mjere, a samo suzbijanje provodi se fungicidnim pripravcima. Suzbijanje pepelnice treba provoditi preventivno, kada se ostvare uvjeti za zarazu, a prije simptoma bolesti!

Izbor fungicida ovisit će o intenzitetu i vrsti proizvodnje, a preporuka je izabrati fungicid koji će suzbiti pepelnicu u svim značajnijim kulturama. Zbog toga preporučujem pripravak Domark 40 ME. To je sistemični fungicid s preventivnim, kurativnim i eradikativnim djelovanjem, što znači da sprečava, zaustavlja i otklanja simptome pepelnice. Odlične je pokrovnosti, vrlo brzo se širi i ravnomjerno usvaja u biljno tkivo. Ne izaziva deformacije, zastoje u rastu, fitotoksičnost, niti ožegotine bez obzira na vremenske uvjete. Primjenjuje se u svim najznačajnijim povrtnim, voćarskim, ukrasnim, čak i ratarskim kulturama. Karakterizira ga odlična učinkovitost i mogućnost miješanja sa svim važnijim pripravcima bez ograničenja. Primjenjuje se u koncentracijama od 0,06 do 0,125 posto za suzbijanje pepelnice paprike, rajčice, krastavaca, dinje, lubenice, ruže, krizantema i ostalog ukrasnog bilju. Karenca za papriku i rajčicu je samo 4 dana, a za dinju, lubenicu, krastavce i tikvice 7 dana.

Ako zajedno s pepelnicom suzbijate i plamenjaču na vinovoj lozi, rajčici, krastavcima, dinji i tikvicama, pripravku Domark 40 ME dodajte fungicid Equation Pro, čime osiguravate uspješnu zaštitu od dviju najznačajnijih bolesti kulturnog bilja.

NE PROPUSTITE: Privučeni žutom bojom, štetnici se lijepe na ploče

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije