proljetna generalka

Možda ste vi spremni za sezonu na otvorenom, ali što je s vrtnim namještajem?

Emmezeta
27.03.2021.
u 07:00

Prirodni su materijali, logično, najosjetljiviji na vanjske utjecaje stoga se njihovim održavanjem i čišćenjem treba više baviti

Ako želimo da nam vrtni namještaj “poživi” što dulje, valja ga barem jednom godišnje temeljito očistiti i, ovisno o njegovoj vrsti – premazati, kako bi potrajao. A proljeće, odnosno početak sezone na otvorenom idealan je trenutak za temeljito čišćenje vrtnog namještaja neovisno o vrsti materijala. Naime, zabluda je misliti kako je on napravljen izdržljivijim samo zato što ima vanjsku namjenu, iako, postoje izdržljiviji i zahtjevniji materijali. Oni od kojih se najčešće izrađuje vrtni namještaj su drvo, prirodni i umjetni ratan, kovano željezo, aluminij plastika i drugi umjetni materijali.

Foto: Emmezeta

Njega prirodnih materijala

Prirodni su materijali, logično, najosjetljiviji na vanjske utjecaje stoga se njihovim održavanjem i čišćenjem treba više baviti.

Namještaj od bambusa tradicionalno je jedan od najpopularnijih zbog svog prirodnog izgleda koji će svaki eksterijer učiniti zgodnijim. Održavajte ga tako da ga premažete mješavinom jedne žlice terpentinskog ulja, tri žlice lanenog ulja i jednom litrom vode. Zaštitite ga najlonom i sjajan će dočekati sljedeći izlazak na sunce.

Foto: Meblo

Vrtni drveni namještaj može se očistiti istom formulom, a jabučni ocat ili pivo na mekanoj krpi dobro će poslužiti za uklanjanje tvrdokorne prljavštine. Nakon čišćenja, polirati ga se može pčelinjom voskom koji treba zagrijati do tekućeg stanja, no nikako ne ponavljajte postupak više od dva puta godišnje. Drveni namještaj najviše pati od utjecaja prirode – od sunca blijedi, suši se i puca, a ako kiša prodre u njega, počinje bubriti nakon čega će izgubiti formu, a možda i namjenu. Drvo zato treba zaštiti slojem laka, po mogućnosti UV zaštitom, ovisno o otpornosti drveta. Jedan sloj nanosi se na jesen prije pospremanja, a drugi na proljeće.

Foto: JYSK

Namještaj od egzotičnih vrsta drveta, kao što su eukaliptus i tikovina, izrazito je dugovječan i otporan je vlagu stoga se jako lako čisti. Najbolje je to napraviti krpom ili četkicom te nježnim deterdžentom, a poslije ga premazati njegujućim uljem.

Prirodni i umjetni ratan Prirodni ratan, koji je vrsta puzavice kao i bambus, ako se pravilno održava, može trajati godinama. Ne puca i ne kida se te zadržava svoju formu godinama. Ako se i ovlaži, neće puknuti. Treba ga nježno čistiti vlažnom krpom, ali i cijelog ga prelakirati lakom za brodove svakih godinu ili dvije, ovisno o tome koliko se namještaj rabi.

Foto: Harvey Norman

Vrtne garniture od umjetnog ratana jedne su od najprodavanijih posljednjih godina zbog svoje dugovječnosti i lakog održavanja. Nakupljenu prljavštinu i ptičji izmet lako se očisti “mini washem”, odnosno vodenim šmrkom pod malo jačim mlazom. Treba ga još eventualno obrisati vlažnom krpom, a pri tome se može koristiti deterdžent za suđe. Tada ga treba ostaviti da se suši na suncu ili obrisati krpom kako ne bi ostali tragovi vode.

Plastični namještaj čisti se jednostavno, istim metodama kao i umjetni ratan. Dovoljno je zapjeniti malo vode s deterdžentom (može i onim jačim, praškastim) pa ga izribati spužvom ili krpicom te posušiti. Sjajit će se kao da je nov!

Foto: JYSK

Metalni namještaj treba zaštiti od pojave hrđe. Stoga ne smije biti dugo izložen kiši i preventivno ga treba premazati slojem zaštitnog laka ili što hitnije ako se hrđa prvi put uoči. Prije lakiranja, hrđu je potrebno izbrusiti. Ako stolce i stol od kovanog željeza ne mičemo iz vrta tijekom zime, potrebno ih je dobro zaštiti nekim nepropusnim pokrovom.

1/13

Aluminij je pak puno lakše održavati jer ne hrđa i savjet je da ga se čisti i polira mješavinom vode i octa, baš kao što se to radi sa svim aluminijskim proizvodima. Jedino što sigurno ne mičemo iz vrta tijekom cijele godine je kameni namještaj. On je otporan na djelovanje prirodnih utjecaja, no zato je podložan stvaranju mahovine i plijesni stoga ga prije korištenja treba očistiti grubom četkom i blagim sapunom te isprati vodom.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije