12.10.2014. u 10:00

Najbolji rezultati postižu se ako se jabuke jedu preventivno, dok smo zdravi jer "bolje je spriječiti nego liječiti"

Kao i u priči o Adamu i Evi sa zabranjenim voćem iz rajskog vrta, i u narodu je jabuka oduvijek imala mitska obilježja jabuke razdora. Pitoma jabuka potječe iz južnog Sibira i Azije. Rimljani i Grci počinju uzgajati različite sorte. Oko 800. godine Karlo Veliki naređuje sadnju jabuke po njemačkim zemljama.

Jabuka je u Hrvata simbol braka i plodnosti. Engleska je poslovica: An apple a day, keeps the doctor away – jabuka dnevno i liječnik nije potreban! Najbolji rezultati postižu se ako se jabuke jedu preventivno, dok smo zdravi, držeći se one narodne “bolje spriječiti nego liječiti”.

Sve što je potrebno za dobro zdravlje nalazi se u jabuci, iako joj danas žele oduzeti primat suprotstavljajući joj bananu. Savjeti stare pučke medicine govore da srčani bolesnici svaki dan moraju pojesti jednu jabuku jer krijepi srce, daje mu energiju i hranu, regulira tlak, a ujedno pročišćava krv od povišenih masnoća, a pomaže i bolujete li od arterioskleroze. Dijabetičarima je nezamjenjivo voće jer regulira šećer te osobama s poremećenom probavom i smetnjama kao što su zatvor, katar želuca i crijeva, razni nametnici u crijevima... Regulira i pojačava djelovanje bakterija vrenja u crijevima te uništava bakterije truljenja. Svakodnevnim konzumiranjem jabuke u bilo kojem obliku na prirodan način sprečavamo bolest i čuvamo svoje zdravlje.

Foto: Ivan Lesinger

Čaj od lista rabi se za ispiranje kožnih nečistoća i za odvikavanje od pušenja. Cvijet jača srce, pluća i živce te smanjuje tegobe prehlade, hunjavice, kašlja i probavnih smetnji. Kora jabuke liječi i jača živce, otklanja tegobe reumatizma i artritisa te pomaže u izlučivanju kamenaca i pijeska u bubregu.

Pučka medicina bilježi i uporabu trule jabuke u liječenju nekih bolesti kao što su konjunktivitis, promrzline i razne kožne nečistoće. Sušene jabuke imaju veću energetsku vrijednost od svježih. Izvrsno nadomještaju toliko potrebnu energiju na raznim putovanjima, a izvrsne su i za pripremu čaja.

Uporaba jabuke u liječenju

Kao hranu za dojenčad, oguljenu jabuku treba naribati. Na žličicu ribane jabuke dodati dvije žličice naribanog keksa, dvije žličice šećera u prahu i jednu žličicu soka od limuna ili naranče. Sve dobro promiješati. Za regulaciju stolice uzimati 1-2 sirove ili pečene jabuke u jutarnjim satima natašte. Ako se prije spavanja pojedu 2-3 pečene jabuke, učinak će biti isti. Takvo djelovanje potječe od pektina kojega najviše ima u nedozreloj jabuci. Kao dijetalnu hranu najbolje je uzimati malo ugrijanu kašu od jabuka, jer se najlakše probavlja. Za otklanjanje prevelike količine kiseline u krvi jesti jabuke ujutro natašte. Za dobar san jesti jabuku prije spavanja. Za zaustavljanje krvavih dječjih proljeva daje se kaša od ribanih jabuka bez ikakvih dodataka. Za liječenje bolesti krvi jede se kaša od jabuke ili se primjenjuje dijeta s jabukom. Za znojenje se razrezane jabuke kuhaju u malo vode dok ne postane kaša, doda med i limunov sok te jede vruće. Preporučljivo kod prehlada, gripe, visoke temperature. Za liječenje promuklosti. Izdubiti jabuke, napuniti ih medom i ispeći. Za smanjenje debljine piti jabučni sok ili ocat, koji također liječi bolesti kože, bubrega, mokraćnog mjehura, slabu probavu, hemoroide, bolesti očiju, omaglice, lupanja srca, neurasteniju i smanjenje masnoće u krvi. Za umirenje živaca uzimati sok od jabuke, a za jačanje živaca čaj od kore jabuke.

Foto: Ivan Lesinger

Za sprječavanje nastanka kamenca piti jabukovaču prije vrenja, i to 3 do 4 čaše dnevno. Za katar crijeva jesti svježe naribanu jabuku više dana u tjednu kao jedinu hranu. Pomaže i kod srdobolje, infektivnih crijevnih bolesti i paratifusa. Na otekline stavljaju se zgnječeni svježi listovi ili oblozi od jabučnog octa. Za liječenje hipoglikemije piti sok od jabuke. Za pokvareni želudac jesti kisele svježe jabuke ili žličicu jabučnog octa u malo vode. Za liječenje vodene bolesti piti jabučno slatko vino, tj. mošt. Kod navale krvi u glavu ušmrkati jabučni ocat priređen od divlje jabuke. Kod uzetosti masirati oboljeli dio jabučnim octom. Kod liječenja melankolije i hipohondrije pripremiti kupke s 5 do 6 l jabučnog octa. Kod živčane glavobolje stavljati topli oblog od jabučnog octa na zatiljak. Kod reume zdrobljene smrekove bobe kuhati u jabučnom octu, procijediti, tom tekućinom razmutiti ilovaču te dobivenu smjesu stavljati na oboljeli dio tijela, kao oblog. Za liječenje kožnog čira pečenu jabuku posuti šećerom i priviti na čir. Za nekoliko dana će ga očistiti. Za izradu jabučnog željeznog ekstrakta koriste se kisele jabuke, i to zrele i nezrele. Željezni ekstrakt (exstractum ferri pomatum) je odlično sredstvo protiv bljedoće i slabokrvnosti. Jabuka se rabi kao; anemik, antiarteriosklerotik, antidiaroik, antireumatik, antiseptik, aromatik, detoksikant, dezifecijens, digestiv, dijaforetik, dijetetik, diuretik, kongnestik, laksativ, sedativ, stimulator, tonikum.

Pravila za uporabu jabuke
Jabuka se jede polagano i treba je dobro žvakati, što duže to bolje. Jabuku za jelo ne guliti! Kora sadrži niz vrijednih sastojaka, kojih u plodu nema. Na primjer, vitamina C ima šest do osam puta više u kori nego u plodu. Jabuka je najzdravija sirova i to kao kaša, ribana ili isjeckana na tanke kriške. Svježi sok od jabuke pije se čim se zgotovi. Jabuka se nikad ne smije jesti hladna, nego mora biti sobne temperature. U danima jabučne dijete izbjegavati bijeli šećer i tekućinu. Kod konzumiranja jače, teške hrane kao što su svinjetina i druga pečenja, uvijek valja imati neki prilog od jabuke.

Obrazloženje:
Kod raznih kura s jabukom ne smije se uzimati druga hrana ni piti tekućina, jer samo ako se uzima sama, jabuka djeluje na peristaltiku želuca i crijeva. Pektin iz ploda jabuke djeluje na crijeva kao spužva. Upija vodu i otrovne produkte iz crijeva i oni brzo i bezbolno izlaze iz crijeva. Taninska kiselina koči razvoj bakterija i znatno pospješuje liječenje crijevnih bolesti.

Kontraindikacije: Iza jabuke ne smije se piti tekućina jer može doći do poremećaja probave, i smanjuje se učinak pektina. Osobe s akutnim bolestima želuca, žuči, i jetre ne bi smjele uzimati svježu jabuku.

>>"Biljka s Venere" melem je za sve kožne bolesti te izvrstan diuretik

Komentara 1

SA
saraseljan
17:31 13.10.2014.

tako je, obožavam. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije