MAŠTOVITO I KORISNO

Teško ćete mu odoljeti: ekološki mini vrt i akvarij u jednom

vegua akvarij tegla
Foto: Privatni album
1/5
13.07.2019.
u 07:00

Tegla Vegue se temelji na akvaponičnom sustavu koji funkcionira na principu: dok hranite ribe, istovremeno hranite i bilje, a sve bez pesticida

Johan Manders i Rene Schreurs osmislili su Vegue, proizvod koji omogućuje uzgoj ljekovitoga bilja, voća i povrća i to uz pomoć ribica. Prvotna namjera dizajnera bila je staviti dizajn u drugi, a ekologiju i zdravi život u prvi plan.

- Mnogi žele živjeti zdravije, a naša Vegua pruža priliku ljudima da uzgajaju organske proizvode u svome domu, i to bez puno napora. Temeljni koncept produkta je podizanje svijesti o proizvodnji organske hrane i važnosti održivog razvoja. Vegue koncept naime omogućuje da za rast onoga što posadite u gornjem dijelu posude koristite ribe koje se nalaze u akvariju ispod tegle. To donosi jedinstvenu atmosferu u bilo koji dom - kaže osnivač Manders.

Foto: Robert Demo

Mnoge vrste bilja, manjeg povrća i voća mogu se uzgajati u Vegui, što je odlično rješenje za one koji nemaju vrtove ili balkone na kojima bi ih uzgajali. Ovako, mogu imati svježe namirnice svaki dan nadohvat ruke, uzgojene u svojoj kući. Da to bude moguće, zaslužan je akvaponični sustav koji funkcionira na principu: dok hranite ribe, istovremeno hranite i bilje, a sve bez pesticida.

Naime, sve otpadne tvari od riba se koriste kao supstrat hrane za biljke, a usto biljkenije potrebno zalijevati jer imaju stalni dotok vode. S druge strane, prolazeći kroz biljni dio voda se filtrira tako da ribice uvijek imaju čistu vodu. Sve to rezultira da vegua biljke i ostale uzgojene kulture rastu brže i imaju bolji okus. Riječ je o kompaktnom eko-sustavu koji pruža dovoljno prostora da ga svatko personalizira s nekoliko različitih kultura, a ribe su nahranjene i sretne.

Foto: Robert Demo

Prednost ovakvog proizvoda je što ima minimalan utjecaj na okoliš jer zahtijeva ograničenu količinu vode i energije. Usto je edukativan (naročito ako imate djecu!), zabavan i jednostavan za korištenje. A tu je još i pažljivo promišljen dizajn....

>>Saznajte kako možete uspješno uzgojiti bilje i bez tla i plodoreda

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije