samo prirodno

Mineral zeolit odličan je za poboljšavanje rasta i zdravlja biljaka jer zadržava vodu i hranjive tvari

povrće
Thinkstock
14.06.2023.
u 13:46

Korištenje zeolita može poboljšati kvalitetu biljaka na nekoliko načina. Zeolit ima sposobnost izmjene kationa, što znači da može pomoći u postizanju optimalnog pH-vrijednosti tla za biljke. Također pomaže u povećanju dostupnosti esencijalnih hranjivih tvari za biljke poput dušika, fosfora i kalija. Ovo rezultira poboljšanim rastom, bojom, okusom i aromom biljaka

Puno vremena, energije i truda ulažemo u uzgoj biljaka kako bi bile lijepe i zdrave pa se moramo pobrinuti da one ne pate ni kada su teški vremenski uvjeti. Postoje inovativni proizvodi za biljke koji pomažu u poboljšanju rasta, zdravlja i njihovoj produktivnosti. Oni se temelje na korištenju zeolita, prirodnog minerala koji ima izvanredne sposobnosti zadržavanja vode, razmjene hranjivih tvari i poboljšanja strukture tla.

Foto: screenshot/facebook

Mineral zeolit je poznat po svojoj sposobnosti zadržavanja vode i hranjivih tvari, čime se osigurava bolja iskoristivost tla. Kada se Zeotex Land dodaje u tlo, povećava se kapacitet zadržavanja vode, sprječava ispiranje hranjivih tvari i poboljšava strukturu tla. To rezultira boljom aeracijom korijena, većom dostupnošću hranjivih tvari i smanjenjem erozije tla.

Foto: pixabay

Korištenje zeolita može poboljšati kvalitetu biljaka na nekoliko načina. Zeolit ima sposobnost izmjene kationa, što znači da može pomoći u postizanju optimalnog pH-vrijednosti tla za biljke. Također pomaže u povećanju dostupnosti esencijalnih hranjivih tvari za biljke poput dušika, fosfora i kalija. Ovo rezultira poboljšanim rastom, bojom, okusom i aromom biljaka.

Također, ovaj mineral 21. stoljeća djeluje kao spužva koja zadržava vlagu u tlu, čime se osigurava kontinuirano snabdijevanje biljaka vodom, čak i tijekom sušnih razdoblja. Ovo je posebno korisno u područjima s ograničenim vodnim resursima. Također pomaže u smanjenju stresa biljaka uzrokovanog ekstremnim temperaturama ili nedostatkom vode, čime se povećava njihova otpornost na nepovoljne uvjete.

Ovakvi proizvodi su ekološki prihvatljiva alternativa mnogim tradicionalnim gnojivima i kemijskim dodatcima za tlo. Zeolit je prirodni mineral koji ne ispušta štetne kemikalije u okoliš, što ga čini sigurnim za upotrebu u organskoj poljoprivredi i očuvanju okoliša. Sadnja i održavanje bilo koje vrste vrta zahtjeva puno posla, ali malo uloženog truda i brige vratit će vam se višestruko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije