zelena zona

Maslina i smokva kao ukrasne biljke na balkonu? Može, bit će divna dekoracija, ali pazite na ove detalje!

masline
Thinkstock
16.04.2023.
u 07:00

Maslina može uspijevati u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali samo kao pojedinačno stablo u većem kontejneru, s tim da je zimi treba unijeti u zaštićeni prostor

Poznate i omiljene mediteranske biljke - smokva i maslina, mogu biti i dio dekoracije na balkonu ili terasi čak i u kontinentalnim krajevima, ali je jako bitno, od početka, krenuti pravilno s uzgojem ovih biljaka.  Možda i najvažnija stavka je tlo odabrati. Maslina najviše voli plodno i rastresito tlo. U nas se najčešće sadi na crvenicama i smeđim tlima na vapnencima. Može uspijevati i na skeletoidnim i manje plodnim tlima, ali se tada treba navodnjavati. Prvi plod masline može se očekivati za tri-četiri godine. Maslina je “druželjubiva” biljka pa se slobodno može zasaditi uz jabuke i kruške, a dobro se snalazi na svim stranama svijeta. Idealno vrijeme za sadnju masline je tijekom veljače i ožujka, posebice se to odnosi na kontinentalni dio Hrvatske.

Foto: pixabay

Maslina može uspijevati u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali samo kao pojedinačno stablo u većem kontejneru, s tim da je zimi treba unijeti u zaštićeni prostor. Naime, maslina tijekom zime može podnijeti temperature -10 stupnjeva, no kod nižih temperatura nazebe. Oni koji masline sade, primjerice, u vrtu posebno moraju paziti da njihova sadnica nema goli korijen. Najbolje je saditi sadnice uzgojene u posudi (kontejneru), dakle sadnice s grumenom zemlje koji se ne odvaja od korijena.

Foto: pixabay

Pri sadnji treba paziti da se sadnica posadi onoliko duboko koliko je bila u kontejneru. U sadnu jamu treba staviti gnojivo, ali ne preblizu biljke, već oko 50-70 cm oko same sadnice masline. Posađene sadnice treba zasuti slojem rahlog tla. Mladu sadnicu, nakon sadnje treba zalijevati dok se dobro ne ukorijeni.

Foto: Shutterstock

Smokve će također uspjevati i u kontinentalnom dijelu zemlje, a ako prežive u vrtu prvu zimu, neće im smetati hladnoća, ipak, kako ne bi bil problema i nju je bolje držati u velikoj tegli i tijekom zime skloniti ili zaštititi. Ako nemaju dovoljno sunca smokve će rađati plodovima, ali plodovim im neće dozrijeti. Osim toga, smokva je prilično invanzivna vrsta koja se brzo širi stoga je ključno držati ju pod kontrolom kako ne bi "ugušila" druge biljke. Voli puno sunca, ali uspjevat će i na sjevernoj strani. Potrebno ju obilno zalijevati nakon sadnje, kad se ukrijeni dovoljno je jednom tjedno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije