Zanemarena biljka

Mamac za turiste - vijenac od lovorova lista u srcu Splita

Mamac za turiste - vijenac od lovorova lista u srcu Splita
Foto: Dom i vrt
1/3
11.12.2013.
u 00:00

Gastroadvent u Splitu započeo paljenjem svijeća na vjenčiću načinjenom od lovora

Ovogodišnji gastroadvent u Splitu, koji je započeo u nedjelju kada su novinari tiskanih medija prvu svjećicu upalili na adventskom vijencu ispletenom od lovorova lista, turistički je gurmanski mamac zbog kojega brojni gosti u predbožićno vrijeme obilaze splitske restorane uključene u projekt i jedu odabrane specijalitete po jedinstvenoj cijeni od 38 kuna.
Manifestaciju tradicionalno organizira Turistička zajednica Splita, a “duša” cijelog događaja je nutricionistica Olja Martinić po čijoj je zamisli ove godine splitski gastroadvent u znaku lovora.

Lovor s Hvara- za vijenac su korištene domaće autohtone biljne vrste

– Lovor je simbol pobjede, mudrosti i zdravlja. U gastronomiji je sveprisutan, zato što je zimzelen i cijele godine dostupan, ali najviše zbog njegovih ljekovitih svojstava – kaže Olja Martinić i iznosi konkretne primjere.
Lovor je jako dobar u jelima od mesa, posebice za ljude koje imaju manjak enzima za metabolizam namirnica animalnog podrijetla, jer potiče bolju probavljivost. Lovorov su vijenac isplele i donijele na otvaranje ovogodišnje manifestacije članice Udruge Trim iz Vrboske na Hvaru.
– Dobile smo zadatak da napravimo adventski vijenac od lovora, što nije bio problem jer ga imamo dosta na Hvaru. Usto, okitile smo ga jestivim ukrasima, svojim proizvodima – kaže nam Ljubica Dijanošić.

Na vijencu su se našli i naranča, šipak, smokve...

Među brojnim se likerima, marmeladama, slasticama, sušenim narančama te nezaobilaznim hvarskim paprenjacima našla i prirodna “vegeta”, mješavina šest autohtonih začina čiju nam recepturu gospođa Dijanošić nije htjela otkriti dok je ne zaštite. Zato ćemo sačekati, u duhu poruke ovogodišnjeg gastroadventa.
– Mudrost i mjera, to je lovor i zato neka nas podsjeti da ovoga Božića budemo mudri i umjereni u svemu – poručila je Olja Martinić.

Paljenjem prve svijeće započeo je gastroadvent

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije