20.02.2016. u 09:00

Biljka lucerna se uzgajala u Perziji 4000 godina prije naše ere te je bila znana kao ‘otac svih namirnica’ zbog esencijalnih nutrijenata koje sadrži

Lucerna je u pučkoj medicini poznata od davnina te se rabila za liječenje bolesti bubrega, mjehura i prostate te kao antiastmatik, antiartritik i antidijabetik. Lucerna je biljka koja nas štiti od toksemije (trovanja vlastitim otrovima), a ujedno i izbacuje iz tijela štetne tvari i neutralizira djelovanje raznih kiselina.

Čaj od listova lucerne tradicionalno se rabi u liječenju želuca i crijeva (kod poremećaja izlučivanja želučanog soka, čira na želucu i na dvanaesniku, raznih parazita i nametnika, detoksikacije organizma, pogotovo želuca i crijeva čiji rad stimulira, kod slabog apetita, karcinoma tankog crijeva, konstipacije bolesti debelog crijeva itd.). Također, rabi se kod tegoba mokraćnih organa (kod raznih infekcija, cistitisa, E. coli, tegoba s prostatom, za otapanje kamenaca itd.).

Foto: Ivan Lesinger

Lucerna pomaže i kod ženskih bolesti kao što su komplikacije u menopauzi, PMS, kod jakih menstrualnih krvarenja, endometritisa itd. Djeluje i kod bolesti jetre kao što je masna jetra, žutica, karcinom, zatim kod vodenih bolesti (jak diuretik), bolesti kože (čireva i infekcija kože, oštećenja kože radijacijom ili ležanjem, virusa herpes simplex, za bolji rast kose), kod bolesti respiratornog sustava, glavobolje, migrene, alkoholizma, kod slabog imuniteta, šećerne bolesti (hipoglikemije), bolesti štitnjače – hipotireoze, a pomaže i postizanje hormonalne ravnoteže.

Biljka je korisna i kod gihta, reume, osteoartritisa, osteoporoze, skorbuta, bolesti krvi (služi za detoksikaciju i zgrušavanje krvi, djeluje kod anemije, masnoća, lošeg kolesterola (rabi se sjeme), triglicerida, visokog krvnog tlaka, trombocitopenije itd. Pomaže i kod raznih krvarenja (iz nosa, krv u mokraći i stolici itd.), bolesti kostiju (rahitis) i zglobova te za masažu reumatskih bolnih mjesta, artritisa itd.

Foto: Ivan Lesinger

Djeluje i kod nesanice, za opuštanje živčanog sustava, pojačava lučenje mlijeka u dojilja te za detoksikaciju organizma. Novija istraživanja preporučuju uporabu lucerne za: nadoknadu vitamina i minerala, za prehranu, pogotovo s klicama, dobro je preventivno, terapijsko i rekonvalescentno sredstvo (ekstrakt) u liječenju slabog imuniteta, srca, arterijskog krvotoka, moždanog udara, karcinoma, degenerativnih promjena, hipotiroide, hipofize, hipoestrogena, fibrociste dojki, tumora, leukemije, karcinoma dojki, endometritisa, menopauze, policističnih jajnika, brzog starenja, zamjena je za estrogen itd.

Svježe istisnuti sok u vanjskoj uporabi djeluje kao analgetik kod raznih ozljeda kože. Korijen lucerne snižava visoku temperaturu. Kontraindikacije: osobama s autoimunom bolešću te reumatoidnim artritisom ne preporučuje se uzimanje lucerne jer pogoršava te bolesti. Kod dugotrajne uporabe i velikih količina može doći do smanjenja broja eritrocita. Sjeme lucerne ne smiju rabiti trudne žene.

>>Slasna zelena ‘bomba’ za zdravlje, okrepu i detoksikaciju tijela

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije