23.01.2016. u 08:30

Lovor je puno više od dodatka jelu. Pučka medicina već stoljećima zna za njegova stimulativna svojstva te mogućnost ublažavanja cijelog niza tegoba i bolesti

Domovina lovora je Mala Azija. Lovor je u starom vijeku bio sveta biljka boga Apolona. Grci su lovorovim vijencem nagrađivali pobjednike na Olimpijskim igrama još davne 776. godine prije naše ere.

Rimljanima su u znak priznanja koristili lovorov vijenac kao simbol časti i slave (vojskovođe, pjesnici, pisci itd.). Najljepše lovorove šume na svijetu nalaze se u okolici Lovrana, koji je i dobio ime po lovoru (Laurus). Pučka medicina preporučuje njegovo stimulativno svojstvo, tj. potiče mlitave organe na rad, kao i za ostale tegobe rada organizma. Ljekovitost lista lovora koristimo za liječenje:

Foto: Davor Puklavecd/PIXSELL

• bolesti želuca (u kojem lovor pojačava razgradnju enzima i djeluje kao dobar digestiv te utječe na slab želudac pojačavajući rad probavnih žlijezda), mučnina, grčeva, itd.
• bolesti crijeva (naročito kod nadutosti, stimulativno i karminativno svojstvo lovora vidljivo je u brzom otklanjanju pojava nadutosti, ili kod sprečavanja nastanka nadutosti), kao i za sprečavanje razvoja bakterija truljenja u crijevnoj mikroflori koje su uzrok nastanka nadutosti – nadimanja
• bolesti mjehura i mokraćnih puteva (infekcije bakterijama)
bolesti prostate (infekcije, tegobe s mokrenjem)
• bolesti krvi (povišene masnoće)
• bolesti srca (ubrzanog rada srca, neuroza srca – čaj od lovora uzimamo za smirivanje kao kardiotonik)
• bolesti mišića – bolni grčevi
• bolesti živčanog sustava (neuroza, depresija, stres, nesanica, razdražljivost)
• bolesti respiratornih organa i puteva (kašlja – antitusik, prehlade – izaziva znojenje, potiče mokrenje, širi dišne puteve, virusne infekcije, ako u čaj od šipka stavimo list suhog lovora dobro smiruje kašalj i liječi respiratorne tegobe)
• glavobolje i migrene (kao analgetik smiruje bolove)
reume (pijemo uvarak od lovorova lista kod reumatskih bolova ili jaki uvarak rabimo kao dodatak kupkama)
• infekcija bakterijama Escherichia colli, Enterobacter aerogenes, Proteus mirabilis

Foto: pixabay

Ako plodove lovora uzimamo za unutarnju uporabu, tada ih rabimo za liječenje: želuca (za jačanje, kod upale želučane sluznice, uzimamo 1-2 puta na dan prašak od suhih plodova), slabog mokrenja (kuhamo 2-4 ploda lovora u vinu), glavobolje – migrene (4-6 zdrobljenih plodova lovora kuhamo u 1 dl vina nekoliko minuta, procijedimo, te masiramo bolna mjesta na glavi, te nakon toga utoplimo glavu vunenom kapom i legnemo), groznice (uzimamo prah od plodova lovora).

Za vanjsku uporabu od plodova možemo napraviti mast za liječenje: hemoroida (uzmemo 1 dio plodova koje zdrobimo te pomiješamo sa dva dijela masti – obično je to svinjska mast). Lovorova tinktura od plodova ili usitnjenih listova dobar je lijek za trljanje bolnih mjesta kod reume, nategnutih žila, uganuća, mišićnih tegoba itd.

Lovorovo ulje služi za vanjsku uporabu, za masiranje, draženje kože, mazanje oboljelih mjesta: mišića, novotvorina (tumora), kožnih osipa, za pojačanu površinsku cirkulaciju (reuma), kao i za dezinfekciju raznih kožnih nečistoća. Mješavina lovorova ulja i masti rabi se za liječenje hemoroida.

Foto: pixabay

Eterično ulje lovora je dobar analgetik za smirivanje zubobolje, a djeluje i protiv grčeva. U aromaterapiji koristi se za inhalacije (respiratornog i živčanog sustava), tonik za cijeli organizam, ima protugljivično i antivirusno djelovanje kod zaraznih bolesti (vodene kozice, ospice itd.), masaže (bolovi mišića, razne bolesti, neurozna stanja, tegobe s venama i kapilarama), pojedinačno ili u kombinaciji s drugim eteričnim uljima, za pripremu kupki, raznih obloga, kozmetika – akne, kožne nečistoće, masna koža. Od plodova lovora dobiva se eterično ulje (Lauri oleum), kao i od listova lovora (Lauri folii aetheroleum).

Kontraindikacije: Kod osoba s osjetljivim želucem i crijevima javlja se takozvana odbojnost organizma na lovor (začin u hrani). Trudnice i djeca ne smiju uzimati lovor. Nadražaji kože mogu se izbjeći ako se pripravci od lovorova lista, plodova ili ulja razblaže. Mogućnost javljanja alergije pri dugotrajnoj uporabi. Toksičnost: veće količine lovora dovode do narkotičkog efekta.

>>Lincura: zakonom zaštićen melem za organizam

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije