savjet plus

Lista biljaka za proljetnu sadnju koje su super izbor i za početnike

vrtlarenje vrt
Thinkstock
16.03.2022.
u 09:49

Pripremite tlo te dodajte po potrebi supstrat koji će biljakama omogućiti rast i razvoj. Kod sadnje, obzirom da se radi o manjim prostorima, vodite računa o veličini biljaka

Prilikom planiranja i ulaska u vrtlarske vode osobe zbog entuzijazma često krenu prevelikim koracima. Ne čudi stoga da se često dogodi da je taj korak preširok, ne uspijemo ga pratiti, te ne dobijemo očekivane rezultate. Rezultat toga je gubljenje vjere u vrtlarenje. Upravo nam uzgoj povrća na maloj površini omogućuje stjecanje pozitivnog vrtlarskog iskustva. Uzgoj povrća možemo planirati na terasi, balkonu, krovu zgrade ili kuće. Ovisno o mogućnostima planiramo i radove.

Foto: screenshot/facebook

Prilikom uzgoja za početnu sezonu uzmite presadnice povrća, a kasnije povrće uzgajajte iz sjemena. Sadnice trebaju biti zdrave, bez znakova bolesti. Prije sadnje pripremite žardinjere ili dijelove vrta koje želite zasaditi. Pripremite tlo te dodajte po potrebi supstrat koji će biljakama omogućiti rast i razvoj. Kod sadnje, obzirom da se radi o manjim prostorima, vodite računa o veličini biljaka. Posadite one vrste povrća koje su niže te ne trebaju puno prostora ni za korijen ni za stabljiku. Da bi se što kvalitetnije oduprli napadu štetnika kombinirajte vrste. Prilikom kombinacije vodite računa da poštujete biološko-ekološke potrebe biljaka posebno s osvrtom na sunce i vodu te na podnošenje u susjedskim odnosima. Vodite računa da ćete povrće koje sadite i konzumirati.

Foto: screenshot/facebook

1. POKUŠAJTE S RUŽAMA

0žujak je također idealan mjesec za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja,a posebno je pogodan za proljetnu sadnju ruža. Tijekom ovog mjeseca trebalo bi prorijediti i presaditi ljekovito i začinsko bilje. U ovom mjesecu se orezuje voće i grmoliko bilje koje cvjeta tijekom ljeta, a neke od njih su ruže, hortenzije, perena, kao i živa ograda.

Foto: pixabay


2. SJETVA U ZATVORENOM

Tijekom ožujka još stignete u zatvorenom posijati paprike, feferone i patlidžane, peruanske jagode i tomatillo, te celer i tikve lufa. Također, ožujak je idealno vrijeme za sjetvu rajčica u kontinentalnoj RH. Možete posijati i dio trajnica i cvijeća koje duže raste kako bi čim prije počelo cvasti.

vrtlarenje vrt
1/11

3. PERŠIN JE SJAJAN IZBOR

Peršin ne treba toplo tlo za nicanje, a niče čak i do 30 dana. Stoga njega možete sijati u ožujku, ali ne zaboravite na moguće hladne proljetne kiše koje mogu nabiti tlo koje ste prije fino obradili i posijali. Stoga možete posijati dio u teglicu i držati na terasi.

Foto: Dom i vrt

4. KRENITE SA ŠPINATOM

Špinat odlično uspijeva u hladnije doba godine i podnosi manje minuse, za ranu berbu možete ga posijati u rano proljeće.

Foto: pixabay

5. SALATA JE JAKO ZAHVALNA

Salata voli hladnije vrijeme i često sama niče u rano proljeće. Jednako je i s rukolom.

6. GRAŠAK I BOB

Grašak je jedna od kultura koja također voli hladnije vrijeme i njega se može posijati u tokom ožujka na otvoreno. Ako sijete rani grašak, prve plodove ubirete već za nekih 7 tjedana. Ukoliko niste posijali bob tokom veljače, još ga stignete posijati i u ožujku.

Foto: pixabay

7. LUK I ČEŠNJAK SAD SE SADE

Proljetni češnjak i luk sade se rano, tako da je ožujak idealno vrijeme za njihovu sadnju, ako to vrijeme dozvoljava. Ranom ili kasnom sadnjom lučica luka izbjegnite izlijetanje lukove muhe i tako smanjite štete na urodu luka.

8. PROBAJTE S ROTKVICAMA

Rotkvice najbolje uspijevaju u hladnije doba godine i podnose blaže mrazeve, pa njih možete posijati već u ožujku.

9. NE ŽURITE

Od sredine ožujka nadalje možete posaditi i krumpir, ali nećete zakasniti ni ako to odgodite za travanj. Ako čak propustite posijati sve navedeno u ožujku, bez brige, možete i u travnju i dat će dobre rezultate.

Foto: Dom i vrt

10. ZASADITE OMILJENE VOĆKE

Vrijeme mirovanja idealno je vrijeme za sadnju voćki, naravno uz uvjet da tlo nije smrznuto. Voćke golog korijena se mogu saditi sve od kraja ožujka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije