31.01.2016. u 09:00

Uporaba lipe u ljekovite svrhe traje stoljećima, a njezini pripravci korisni su kod bolesti želuca, srca, mokraćnog sustava ali i u kozmetologiji

Drvo lipe je simbol Slavena, kod kojih je običaj bio da se pod lipom sastaje, dogovara, vjenčava, sudi, uči i zabavlja. Ljekovitost lipe ponajprije se odnosi na bolesti dišnog i živčanog sustava, a rabimo je i kod prehlade, gripe, kataralne prehlade, nazeba, hunjavice, šmrcanja, visoke temperature, groznice, astme, kašlja, sluzavih pluća i dišnih puteva, upalnih stanja, bolova u prsima, tuberkuloze...

Također, smiruje grčeve bronha, a služi i za bacanje krvi iz pluća te izazivanje znojenja. Lipa se koristi u liječenju živaca (kao sredstvo koje izvrsno uspavljuje ako prije spavanja pijemo čaj od lipe, kod slabih i napetih živaca, nesanice, padavice, histerije, napada panike, tjeskobe, kod depresije, ovisnosti, uzimanja lijekova za smirenje, zaboravnosti, anksioznosti... U liječenju želuca i crijeva lipa je korisna kod slabog pražnjenja crijeva, zatvora, katara, raznih parazita i nametnika u crijevu, grčeva, proljeva itd.

Kod mokraćnog sustava, služi za čišćenje mokraćnih puteva i organa, infekcija bakterijama, bolova pri mokrenju, za jače mokrenje, kod vodenih bolesti, čisti bubrege i mjehur od raznih taloga itd.). Korisna je i za detoksikaciju krvi, razrjeđuje krv (smanjuje viskoznost krvi), širi krvne žile, sprečava lijepljenje krvi za stijenke, preventiva je kod upale vena, malokrvnosti, arterioskleroze, smanjuje krvni tlak.

Foto: pixabay

Djeluje protiv bljedoće – ako namačemo cvijet lipe u pola vode i pola vina (1 jušna žlica na 2 dl vode i vina) i pijemo dulje vrijeme, za zaustavljanje krvarenja itd.). Pripravci od lipe su i srčani tonik koji djeluje kod zamrznutog srca, preventivno protiv skleroze koronarnih krvnih žila, arterioskleroze, angine pektoris, infarkta, aritmije, visokog tlaka itd.

Povoljno djeluje na jetru kao tonik u pročišćavanju pogotovo ako rabimo ugljen lipina drva, kod pijeska i taloga u žuči potiče pražnjenje, potiče metabolizam masnoća itd.). Djelotvorna je i kod bolesti mjehura, osobito kod poremećaja mokrenja, ali i za liječenje reumatskih tegoba, vodenih bolesti, glavobolje, kožnih nečistoća i infekcija te migrene izazvane visokim tlakom.

Kora lipe rabi se za liječenje očnih bolesti (voda u kojoj se moči kora rabi se za ispiranje očiju itd.), za liječenje opeklina jer kora pušta dosta sluzi koja ljekovito djeluje na opekline itd. Iscijeđeni sok iz svježih cvjetova lipe odstranjuje sunčane pjege, a ako mažemo vlasište, pojačava rast kose.

>>Lovor: omiljen začin i najjači stimulans za tijelo

Komentara 1

SL
slovenc007
13:17 31.01.2016.

Procvetala lipa i topola,...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije