16.01.2016. u 09:00

Lincura jača cijelo tijelo, potiče žlijezde na rad, daje snagu, pomaže kod slabašnosti i nakon preležane teške bolesti...

Ljekovitost lincure preporučivao je još ilirski vladar Gencije još u 2. stoljeću p. n. e., i to za jačanje organizma, želuca, protiv kuge i ostalih tegoba pa je zbog toga i po njemu dobila svoje latinsko ime.

Stari napisi o lincuri govore sljedeće: “Kad ne valjaju jetra ili želudac, treba piti prah lincure u vinu, pa će se jetra očistiti, usmrtiti gliste, potjerati mokraću, umiriti grčeve u trbuhu i ojačati želudac.”

Foto: Ivan Lesinger

Lincura je zaštitni znak na grbu malog istarskog mjesta Lanišća koje je nekad živjelo od uzgoja lincure. Danas ovoj zakonom zaštićenoj ljekovitoj biljci prijeti odumiranje zbog niza propusta kako u njezinoj zaštiti tako i zbog neznanja da se dio korijena lincure može izvaditi, a dio ostaviti u zemlji tako da biljka dalje vegetira.

Odavno mi je poznata ljekovitost lincure koju sam rado preporučivao kod raznih tegoba:
sa želucem (potiče želudac na rad i gibanje, jača želudac, liječi mlohavost želuca, spušten i napet želudac, mučnine, lijenost želuca, dispepsije, korisna je kod slabog lučenja želučanog soka, lošeg apetita, prehlađenog želuca, katara, grčeva, raznih infekcija, slabog pražnjenja želuca, žgaravice, podrigivanja, nadutosti, nadimanja, kroničnog zatvora (za liječenje ovih tegoba rabimo čaj, prašak i tinkturu od lincure, i to u pravilu uvijek prije jela)
• kod bolesti jetre i žuči (izvrsno pomaže kod žutice, insuficijencije jetre, slabog rada jetre, masne jetre, slabog rada žuči, za jače lučenje žuči, groznice itd.)
• kod srčanih bolesti (slabosti srca, aritmija, djeluje kao srčani tonik itd.)
• kod bolesti crijeva (amebe, razni nametnici i paraziti, katar crijeva, razne infekcije, proljevi, dizenterije, dijareje, grčevi, vjetrovi itd.)
• kod bolesti krvi (anemija, malokrvnost, slabokrvnost, bljedoća, slabost organizma, slabosti, ženske tegobe; a povećava i broj crvenih i bijelih krvnih zrnca (pije se čaj od korijena lincure ili se rabi tinktura od lincure)
• kod kožnih bolesti (kožne nečistoće, povrede, rane koje posipamo praškom od lincure, osipi)
• kod bolesti uha (pomiješa se prašak od suhe lincure sa sokom od jabuke i stavi u uho kod raznih infekcija, i to naročito kod djece)
• kod bolesti dišnih organa i putova (astma, bronhitis, kašalj, teško disanje, kratak dah, razne infekcije; pije se čaj od korijena lincure, u pravilu prije jela)
• kod bolesti štitnjače (normalizira njen rad, rabi se tinktura)
• kod živčanih bolesti (slabih živaca, histerije, depresije itd.)
• kod ženskih bolesti (pojačava dobivanje mjesečnice, emenagog)
• kao i kod škrofuloze, slabih kostiju, hladnih nogu, malarije, groznice, skorbuta itd.

Foto: Ivan Lesinger

Lincura zapravo jača cijeli organizam, potiče žlijezde na rad, jača mišiće, daje snagu, oživljava od nesvjestice, pomaže kod klonulosti, slabosti, kod preležane teške bolesti te kod iznemoglosti ili kolapsa (u obliku vina, rakije, praška, tinkture, čaja). Od lincure se pripremaju razna pića i likeri.

Lincuru rabimo kao: amarum, antibakterik, antiinflamatorik, antihelmetik, antipiretik, antiseptik, antispazmatik, biter, emenagog, dispeptik, digestiv, febrifug, holagog, karminativ, purgativ, roborans, sekretolik, stomahik, vegetabilni tonik.

Kontraindikacije: Kod akutnog čira na želucu ili na dvanaesniku ne smije se uzimati lincura u bilo kojem obliku, kao ni kod visokog tlaka, a ne smiju je uzmati ni trudnice. Konzumiranje većih količina može dovesti do reakcije želuca, do mučnina i povraćanja.

>>Limun, saveznik zdravlja i ljepote te ponajbolji prirodni lijek

Komentara 1

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
13:18 16.01.2016.

ZAKLJUČAK: liječi smrt!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije