jako poseban

Ladolež - ljekoviti puzavac koji svakog jutra otvara nove cvjetove

ladolež
Thinkstock
28.07.2023.
u 07:00

Cvjetovi mogu biti jednobojni u plavoj, ljubičastoj, bijeloj i crvenoj boji, a postoje i vrlo dekorativne prugaste vrste

Ladolež je mnogima omiljeni puzavac, poznat i pod imenom – ukrasni slak, a latinski naziv je Calystegia sepium. To je biljka penjačica, koja vrlo brzo napreduje, lako raste i daje prelijepe cvjetove.

Foto: pixabay

To je višegodišnja biljka čije stablo može doseći i 3 metra. Uvija se oko ograda pa i drugih biljaka. Osim kao dekoracija, ova se biljka se u nekim dijelovima svijeta upotrebljava za hranu životinja i ljudi. Osim toga, riječ je o iznimno ljekovitoj biljci. Korijen ladoleža je prilično razgranat, listovi su srcoliki, a cvjetovi ljevkasti.

Foto: pixabay

Sjeme ladoleža se sije direktno u zemlju i to početkom travnja. Iz sjemena vrlo brzo niknu biljčice koje vrlo rano počinju cvjetati. Dobro je da se ladolež sije pored ograde, rešetki ili druge potpore, bilo da je u vrtu ili na terasi jer treba imati potporanj. Ladolež na balkonu će dati potpuno novi dekor eksterijeru u periodu cvjetanja. Ladolež u teglama vrlo je zahvalan za uzgoj.

Za vrijeme intenzivnog razvoja biljke, osigurajte mu kvalitetnu prihranu. Jako voli sunčana mjesta, ako je poseđen na puno sunca redovito će imati prekrasne svilenkaste cvjetove. Zalijevanje ove biljke ne mora biti svakodnevno čak i za najvećih vrućina, dovoljno je osigurati mu vodu dva puta tjedno. Tijekom hladnijih mjeseci i rijeđe.

Foto: pixabay

Jedna od posebnosti ove biljke svakako je ta svakog jutra otvara nove cvjetove koji se u podne opet zatvaraju. Cvjetovi mogu biti  jednobojni u plavoj, ljubičastoj, bijeloj i crvenoj boji, a postoje i vrlo dekorativne prugaste vrste.

ladolež
1/14

Ljekovitost ladoleža od davnina je dobro poznata pučkoj medicini, a najviše su ga rabili arapski liječnici koji su prvi govorili o njegovoj ljekovitosti i uvelike ga primjenjivali. Kad je riječ o ljekovitosti i vrstama ladoleža, treba ga razlikovati od poljskog slaka čija čaška nema dva velika lista pri cvijetu. Korijen ili cijela biljka ladoleža od davnina se rabi za liječenje tegoba crijeva, krvi i žuči. Kod crijevnih tegoba ladolež pomaže pri kroničnom zatvoru, konstipaciji, te nadutosti. Naime, ladolež je u narodu poznata purgativna biljka kojom su liječili razne tegobe probavnih organa, služio je kao sredstvo za jačanje sluznice crijeva, a bio je najpristupačnija i najučinkovitija biljka za čišćenje (u tu svrhu rabili su cijelu biljku kao i korijen biljke).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije