15.11.2015. u 09:00

Kurkumu rabimo kod svih mogućih upalnih stanja, kod raznih infekcija kako za unutarnju uporabu tako i za vanjsku, kod težih oboljenja...

Kurkuma je iz Indije prenesena u Europu još u starom vijeku. Kurkuma se većinom koristila za bojenje hrane (indijski šafran – žuto mastilo) i papira. Pučka medicina koristi kurkumu za liječenje: žuči, i to žučnih kamenaca (sprječava, otapa i uklanja žučne kamence itd.), upalu žučne vrećice, za liječenje žutice kao i sprečavanje žutice, za liječenje jetre (kod alkoholne ciroze, hepatitisa, kroničnog hepatitisa itd.), želuca (lošeg apetita ili slabog teka, želučanih i abdominalnih bolova itd.), hemoroida, za liječenje bubrega, bolesti srca, kod povišenog kolesterola (kurkuma snižava postotak kolesterola u krvi itd.).

Melem za crijeva

Kurkuma pomaže kod grčeva u crijevima, kod nadutosti i lošeg rada crijeva (Crohnove bolesti, dijareje – proljeva, dizenterije, ulceroznog kolitisa, parazita i nametnika itd.), za jače izlučivanje mokraće – tekućine iz organizma (diuretik itd.), naročito kod liječenja gihta ili raznih reumatskih oboljenja (artritisa, osteoartritisa, reumatoidnog artritisa itd. – kao začin u dijetama); limfe (Hodgkins itd.), Alzheimerove bolesti, multiple skleroze, epilepsije, (ekstrakt, tinktura, kao začin u dijetama itd.) itd. Protuupalna djelovanja (antiinflamatorik itd.), kurkumu rabimo kod svih mogućih upalnih stanja, kod raznih infekcija kako za unutarnju uporabu tako i za vanjsku (preventivno djelovanje postižemo uzimajući kurkumu svakodnevno kao začin ili kao kombinaciju začina – curry itd.), kod težih oboljenja (tumora, novotvorina, karcinoma) kao začin u dijetama...

Eterično ulje kurkume rabi se u parfumeriji – kozmetici. Znanstvena ispitivanja (in vivo i in vitro itd.) govore o proučavanju ljekovitog djelovanja kurkume u liječenju antikouglantnog, antiinfekcijskog, antiupalnog, antimutagenog, antioksidantnog, antiviralnog, antitumornog djelovanja. Kurkuma se u ajurvedskoj medicini rabi za smanjenje Kaphe i Vate te za povećanje Pitte. Kurkuma prašak (prstohvat praška) pomiješan s alojinim sokom (pola decilitra i jedan decilitar soka od naranče) izvrsno je preventivno ljekovito sredstvo u svakodnevnoj preventivi.

Foto: Ivan Lesinger

Ublažava stres

Najpoznatiji ljekoviti proizvodi od kurkume su kapsule, ekstrakt (u pedijatriji), tinktura, kao i preporuka u preventivnom smislu riječi kod preventive karcinoma, AIDS-a, stresa, raznih zaraznih bolesti itd. U Indiji se kurkuma rabi kao analgetik, antihelmetik, antifungal, antiarhitik, antibakterik, antiperiodik, antipiretik, antiviral, aromatik, karminativ, kolagog, emolient, stimulant, tonik itd.

Kurkuma se rabi kao: antibakterik, antiviral, antispazmodik, antifungal, antioksidant, antiinflamatorik, antitumor, antikarcinom, kolorant, digestiv, diuretik, holeretik, holagog, karminativ, stimulant, naročito u indijskoj medicini – ajurvedi.Kontraindikacije: U literaturi se ne navode, osim što kod prevelike i učestale (90 dana) uporabe kurkume može doći do raznih poremećaja u radu metabolizma.

*Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom u prilogu Dom&vrt!

>>Kužnjak: Ljekovita biljka s kojom treba oprezno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije