14.04.2015. u 10:30

Rastu ondje gdje uspijeva malo koja druga cvjetnica, u doba kada u vrtu nema mnogo cvijeća i usto su zaista prelijepi....

U podnožju visokih stabala tlo je obično blago kiselo pa moramo biti vrlo pažljivi kada biramo cvjetnice kojima to neće smetati. Srećom, kukurijeci nisu osjetljivi na kiselo tlo pa mogu bez problema rasti u sjenovitim dijelovima vrta. Ipak, da bi uspjeli, moraju biti posađeni u humusno, vlažno tlo, bogato organskom tvari, nalik šumskom. U takvim uvjetima stvorit će snažan korijen i bujne listove, a u zimi i u rano proljeće mnogo prekrasnih krupnih cvjetova. Pojedine sorte stvaraju cvjetove čak i ispod snježnog pokrivača, no većina nas veseli potkraj zime i u rano proljeće, kada drugih cvjetnica u vrtu još uvijek nema mnogo.

UZGOJ
Mlade biljke obično donosimo u vrt u obliku sadnica koje posljednjih godina sve češće nude i domaći vrtni centri. Pripazite da sadnice ne kupujete na tržnicama, od neprovjerenih uzgajivača jer bi se moglo raditi o samoniklim biljkama koje su iskopane u šumi. Važno je znati da je kukurijek zaštićena vrsta u Hrvatskoj i da se ne smije brati i uništavati. Osim toga, vrtni centri nude bolji izbor pa se može naići na vrlo zanimljive boje cvjetova. Štoviše, svake godine na tržištu cvijeća pojavljuju se neki novi hibridi, sve ljepši i atraktivniji, pa i nama postaje sve teže odlučiti se između klasične bijele, žute, zelene, ružičaste ili ljubičaste boje cvjetova. Tu su i razne druge kombinacije, točkice, pjegice, rubovi i nijanse koji su nastali zahvaljujući tome što se kukurijeci vrlo lako križanju.

Foto: Nino Šoštarić
Kukurijeci najbolje i najprirodnije izgledaju kada su posađeni u velikim skupinama

KRIŽANJE
Sve veća popularnost kukurijeka (Helleborus sp.) nije neobična jer je to biljka koja vrlo visoko kotira među vrtlarima. Razlog je u tome što njegova cvatnja traje dugo (6-8 tjedana) i što kombinacijom različitih vrsta koje cvjetaju u različito doba možemo u njima uživati doslovno mjesecima. Osim toga, kukurijek odlično izgleda i u cvjetnim aranžmanima pa čak i u vjenčanim buketima.
Zbog toga je njegov uzgoj postao i ozbiljan biznis među cvjećarima i uzgajivačima. Neprestano se pojavljuju novi hibridi i proširuju ponudu. Time se, naravno, bave profesionalci, ali i mnogi vrtlari amateri koji također s uspjehom križaju različite vrste i podvrste. U tom postupku važno je odabrati biljku oca i njegovim prašnicima umjetno oprašiti tučak na cvijetu biljke majke.

Foto: Nino Šoštarić
Mladi kukurijeci prekrasno izgledaju i prije cvatnje, sa svojim atraktivnim listovima

SADNJA I DIJELJENJE
Uzgoj iz sjemena može donijeti veliko zadovoljstvo, no treba biti spreman na strpljivo čekanje jer kukurijek jako sporo klija i trebaju mu barem tri godine nakon sjetve da procvjeta. No ove se biljke, osim sjemenom, mogu razmnožavati i dijeljenjem korijena. Teško je pouzdano reći koji je trenutak najbolji za taj posao jer pojedine vrste i hibridi cvatu u različito vrijeme. No nijedan vrtlar neće pogriješiti ako se na dijeljenje korijena odluči u proljeće, kada je biljka u punoj snazi i kada stvara novo korijenje. Osobno bih pričekala da cvatnja prođe, porezala cvjetove i tek tada izvadila cijelu biljku. Važno je da smo pritom pažljivi i da pri dijeljenju koristimo vile kako ne bismo prerezali mlado korijenje. Svaki dio sadi se posebno, na udaljenost od 30 do 40 cm. Takve će biljke cvjetati već sljedeće zime.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije